Troszkę sera, troszkę mąki, szczypta drożdży, szczypta cukru i mamy miód poezję w postaci drożdżówki z serem

drożdżówka z serem

Ciasto drożdżowe:

● 500 g mąki pszennej

● 2 łyżki cukru

● 20 g świeżych drożdży

● 250 ml mleka, lekko ciepłego

● 2 łyżeczki cukru waniliowego

● 2 jajka, temepratura pokojowa

● 1 duża, kopiata łyżka masła (lub margaryny)

Nadzienie:

● 300g twarogu tłustego lub półtłustego (na zdjęciach serek kremowy typu Philadelphia)

● 30 g masła, temperatura pokojowa

● 80 g cukru

● 2 żółtka

Dodatkowo:

● 1 jajko

Sposób przygotowania:

1. Przygotować ciasto drożdżowe: Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 4 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.

2. W międzyczasie roztopić masło. Odstawić do bok.

3. Resztę z 500g mąki wsypać do dużej miski. Wymieszać z resztę cukru i cukrem waniliowym. Dodać jajka i wyrośnięty zaczyn. Zacząć wyrabiać ciasto, najlepiej mikserem lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta. Podczas wyrabiania wlewać roztopione masło (lekko ciepłe lub o temperaturze pokojowej).

4. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.

5. W tym czasie przygotować nadzienie: Twaróg zmielić dwukrotnie. Miękkie masło zmiksować z cukrem i żółtkami na jasną, kremową masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo ser.

6. Gdy ciasto podwoi swoją objętość przełożyć je na blat posypany mąką i rozwałkować na grubość ok. 1,5 cm. Z ciasta wykrawać krążki (np. kubkiem) o średnicy 8 cm. (Ciasto pozostałe po wykrojeniu kółek zagnieść ponownie i wyciąć kolejne krążki).

7. Krążki ułożyć w odstępach na dwóch blachach wyłożonych papier do pieczenia. Przykryć ściereczką i pozostawić na 15 minut, aby podrosły. Gdy podrosną, zrobić w środku każdego krążka wgłębienie, wciskając mocno dno mniejszej szklanki. (U mnie dno szklanki miało średnicę 5 cm).

8. Wgłębienie wypełnić nadzieniem serowym.

9. Brzegi ciasta posmarować rozkłóconym jajkiem. (Sera nie smarować).

10. Piec w nagrzanym piekarniku, jedną blachę po drugiej, ok. 20 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), aż ciasto ładnie się zarumieni.


Komentarze