Szybka i pyszna bułeczka z sezamem, nawet jak zabraknie bułek to zrobisz ją w mgnieniu oka

bułka z sezamem

Składniki:

680g mąki pszennej

200 ml mleka

200 ml wody

łyżeczka cukru

7g suchych drożdży

2 łyżki masła

szczypta soli

1 jajko

Sezam

Sposób przygotowania:

1. Masło rozpuszczamy i studzimy. Wszystkie składniki wsypujemy do miski. Wyrabiamy, pozostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu na 1h. 

2. Ciasto dzielimy na 10 części, formujemy kulki, które lekko rozpłaszczamy. Ułożone na blaszce bułki smarujemy roztrzepanym jajkiem, a następnie posypujemy sezamem.

3. Bułki wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 190 stopni i pieczemy przez około 15-20 minut.


Komentarze