rożek z pieczarkami

Witam  rożek z pieczarkami w cieście francuskim zapraszam.

składniki

1 opakowanie ciasta francuskiego

30 deko pieczarek

1 mała cebula

3 łyżki 12% śmietany

2 łyżki masła

1 jajko

Sól i pieprz

Wykonanie

Cebulę pokroić i poddusić ,  pokrojone na drobno pieczarki dodać do cebuli i smażyć dalej.

Smażyć  aż do wyparowania soku z pieczarek.

Dodać śmietanę , farsz nie może być za rzadki.

Z ciasta francuskiego wyciąć kwadraty.

Na  kwadrat nałożyć farsz .

Składać ciasto na pół po przekątnej na kształt trójkątów.

Boki dociskać .

Każdy rożek nakłuć widelcem.

Posmarować ciastka roztrzepanym jajkiem.

Ułożyć rożki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec przez około 20-25 minut w temperaturze 220 stopni, do uzyskania złotego koloru.

Ciasto francuskie

200-250 g miękkiego masła

250 g mąki

½ łyżeczki soli

2/3 160 mil zimnej wody

Przygotowanie

Masło stop w garnuszku mąkę i sól przesiej na stolnicę.

Na środku  zrób wgłębienie, wlej do niego  masło i zimną wodę, palcami zarób ciasto zagarniając mąkę.

Zagnieć całość, aż ciasto się połączy ,jeśli będzie za suche, dodaj kilka kropli wody. Szerokim nożem szatkuj ciasto od góry do dołu, zarabiaj od brzegów do środka nie rób tego rękoma, bo ciasto się nagrzeje.

Odwróć placek powtórz czynność, gdy ciasto będzie przypominać miękką, elastyczną kulę, natnij je na krzyż by nie popękało, owiń folią, wstaw do lodówki na 20-30 minut.

Przygotuj dwa kawałki papieru do pieczenia włóż między nie resztę masła , rozwałkuj na kwadrat 10x10 cm.

Masło powinno mieć konsystencję ciasta.

Schłodzone ciasto wyjmij z lodówki, ułóż na stolnicy posypanej mąką i rozwałkuj na kształt krzyża grubiej na środku.

Połóż masło na środku ciasta, przykryj ramionami ciasta i rozwałkuj w prostokąt

Złóż prostokąt na trzy.

Obróć prostokąt  ponownie starannie rozwałkuj.

Powtórz czynność raz jeszcze.

Złóż ciasto na trzy, owiń folią, włóż na 20 minut do lodówki.

Komentarze