rożek
z pieczarkami
Witam rożek z
pieczarkami w cieście francuskim zapraszam.
składniki
1 opakowanie ciasta francuskiego
30 deko pieczarek
1 mała cebula
3 łyżki 12% śmietany
2 łyżki masła
1 jajko
Sól i pieprz
Wykonanie
Cebulę pokroić i poddusić ,
pokrojone na drobno pieczarki dodać do cebuli i smażyć dalej.
Smażyć aż do
wyparowania soku z pieczarek.
Dodać śmietanę , farsz nie może być za rzadki.
Z ciasta francuskiego wyciąć kwadraty.
Na kwadrat nałożyć
farsz .
Składać ciasto na pół po przekątnej na kształt trójkątów.
Boki dociskać .
Każdy rożek nakłuć widelcem.
Posmarować ciastka roztrzepanym jajkiem.
Ułożyć rożki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec przez około 20-25 minut w temperaturze 220 stopni, do
uzyskania złotego koloru.
Ciasto francuskie
200-250 g miękkiego masła
250 g mąki
½ łyżeczki soli
2/3 160 mil zimnej wody
Przygotowanie
Masło stop w garnuszku mąkę i sól przesiej na stolnicę.
Na środku zrób wgłębienie,
wlej do niego masło i zimną wodę,
palcami zarób ciasto zagarniając mąkę.
Zagnieć całość, aż ciasto się połączy ,jeśli będzie za
suche, dodaj kilka kropli wody. Szerokim nożem szatkuj ciasto od góry do dołu,
zarabiaj od brzegów do środka nie rób tego rękoma, bo ciasto się nagrzeje.
Odwróć placek powtórz czynność, gdy ciasto będzie
przypominać miękką, elastyczną kulę, natnij je na krzyż by nie popękało, owiń
folią, wstaw do lodówki na 20-30 minut.
Przygotuj dwa kawałki papieru do pieczenia włóż między nie
resztę masła , rozwałkuj na kwadrat 10x10 cm.
Masło powinno mieć konsystencję ciasta.
Schłodzone ciasto wyjmij z lodówki, ułóż na stolnicy
posypanej mąką i rozwałkuj na kształt krzyża grubiej na środku.
Połóż masło na środku ciasta, przykryj ramionami ciasta i rozwałkuj
w prostokąt
Złóż prostokąt na trzy.
Obróć prostokąt ponownie starannie rozwałkuj.
Powtórz czynność raz jeszcze.
Złóż ciasto na trzy, owiń folią, włóż na 20 minut do
lodówki.
Komentarze
Prześlij komentarz