Rożek z pieczarkami

 

Witam dziś czas na fantastyczne danie, a przynajmniej dla mnie jest to rożek z pieczarkami.

Zapraszam na przepis

 

Składniki

Ciasto

 400 g mąki

40 g świeże drożdże

3 łyżki mleka

1 łyżka cukru

1 szklanka śmietany zakwaszonej

150 g masła

Farsz

500 g pieczarek

2 cebule

2 łyżki masła

1 łyżka oleju słonecznikowego

2 jajka na twardo

do smaku sól

do smaku pieprz

1 łyżka soku z cytryny

Sposób wykonania

Ciasto

Utrzeć drożdże z letnim mlekiem, łyżką cukru i mąki, odstawić by urosło.

Na stolnicę przesiać mąkę, dodać jajko, żółtka, śmietanę, drożdże dokładnie posiekać nożem, a następnie zagnieść ciasto wolniejsze niż ma pierogi.

Posypać mąką, przykryć rozgrzaną miską i pozostawić na godzinę.

Gdy ciasto zacznie rosnąć, położyć je na posypanej mąką stolnicy i rozwałkować na prostokąt o bokach 20 x 30 cm, obłożyć cienkimi plastrami schłodzonego masła, zawinąć w rulon i rozwałkować.

Czynność zawijania i rozwałkowywania powtórzyć czterokrotnie.

Wstawić ciasto do lodówki i wyjąć po godzinie.

przygotować farsz

Grzyby należy starannie umyć, oczyścić i zemleć, polać sokiem z cytryny.

Następnie przełożyć do rondla z rozgrzanym masłem i olejem, smażyć tak długo, aż odparuje z nich sok.

Wtedy dodać drobno posiekaną cebulę i smażyć jeszcze przez przez kilka minut.

Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Zdjąć z ognia, wymieszać z drobno posiekanymi jajkami,  przyprawić ząbkiem czosnku.

przygotować rożki z pieczarkami

Ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na dwie części, cieniutko rozwałkować i kroić radełkiem na kwadraty.

Każdy nadziewać pieczarkowym farszem, zlepiać w trójkąty, smarować rozbitym białkiem.

Piec w temperaturze 200 stopni C aż się rożki z pieczarkami przyrumienią.

Komentarze