Rożek z pieczarkami
Witam dziś czas na fantastyczne danie, a przynajmniej dla mnie jest to rożek z pieczarkami.
Zapraszam na przepis
Składniki
Ciasto
40 g świeże drożdże
3 łyżki mleka
1 łyżka cukru
1 szklanka śmietany zakwaszonej
150 g masła
Farsz
500 g pieczarek
2 cebule
2 łyżki masła
1 łyżka oleju słonecznikowego
2 jajka na twardo
do smaku sól
do smaku pieprz
1 łyżka soku z cytryny
Sposób wykonania
Ciasto
Utrzeć drożdże z letnim mlekiem, łyżką cukru i mąki, odstawić by urosło.
Na stolnicę przesiać mąkę, dodać jajko, żółtka, śmietanę, drożdże dokładnie posiekać nożem, a następnie zagnieść ciasto wolniejsze niż ma pierogi.
Posypać mąką, przykryć rozgrzaną miską i pozostawić na godzinę.
Gdy ciasto zacznie rosnąć, położyć je na posypanej mąką stolnicy i rozwałkować na prostokąt o bokach 20 x 30 cm, obłożyć cienkimi plastrami schłodzonego masła, zawinąć w rulon i rozwałkować.
Czynność zawijania i rozwałkowywania powtórzyć czterokrotnie.
Wstawić ciasto do lodówki i wyjąć po godzinie.
przygotować farsz
Grzyby należy starannie umyć, oczyścić i zemleć, polać sokiem z cytryny.
Następnie przełożyć do rondla z rozgrzanym masłem i olejem, smażyć tak długo, aż odparuje z nich sok.
Wtedy dodać drobno posiekaną cebulę i smażyć jeszcze przez przez kilka minut.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Zdjąć z ognia, wymieszać z drobno posiekanymi jajkami, przyprawić ząbkiem czosnku.
przygotować rożki z pieczarkami
Ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na dwie części, cieniutko rozwałkować i kroić radełkiem na kwadraty.
Każdy nadziewać pieczarkowym farszem, zlepiać w trójkąty, smarować rozbitym białkiem.
Piec w temperaturze 200 stopni C aż się rożki z pieczarkami przyrumienią.
Komentarze
Prześlij komentarz