Przepis na bułki z sezamem

 

Witam dziś zapraszam  na przepis na bułki z sezamem są pyszne i zdrowe, a też pyszne zwłaszcza na śniadanie.

Ja najlepiej lubię przekrawać posmarować świeżym najlepiej samo zrobionym masłem.

Na deser zaś drożdżówka z serem,  lub pączek z adwokatem.

Składniki

 250 ml ciepłego mleka ok 37 stopni

 25 g świeżych drożdży

 60 g cukru

 1 jajko

 4 łyżki oleju

 1/2 łyżeczki soli

 680 g mąki pszennej typ 500

 sezam lub mak do posypania

 1 jajko do posmarowania

Do miseczki wkładamy drożdże i rozdrabniamy je z łyżeczką cukru, zalewamy ciepłym mlekiem.

Do miski wsypujemy resztę cukru, mąkę, sól.

Wlewamy olej i dodajemy rozbełtane jajko następnie wlewamy rozczyn z drożdży i mieszamy.

Wyrabiamy chwilkę ciasto najlepiej za pomocą rąk.

Miskę przykrywamy ściereczką i ciasto odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.

Następnie ciasto dzielimy na 12 części i każdą z nich rolujemy na wałeczek.

Formujemy bułeczki, najpierw zawiązujemy jakby taki supeł a potem owijamy pozostałym ciastem z dwóch stron.

Układamy na dwie duże blaszki wyłożone papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczkami i zostawiamy jeszcze na 20 minut.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, grzanie góra-dół.

Bułki smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy sezamem lub makiem.

Pieczemy przez 15-20 minut, aż nam się ładnie zarumienią.

Komentarze