Przepis na bułki z sezamem
Witam dziś zapraszam na przepis na bułki z sezamem są pyszne i
zdrowe, a też pyszne zwłaszcza na śniadanie.
Ja najlepiej lubię przekrawać posmarować świeżym najlepiej
samo zrobionym masłem.
Na deser zaś drożdżówka z serem, lub pączek z adwokatem.
Składniki
250 ml ciepłego mleka
ok 37 stopni
25 g świeżych drożdży
60 g cukru
1 jajko
4 łyżki oleju
1/2 łyżeczki soli
680 g mąki pszennej
typ 500
sezam lub mak do
posypania
1 jajko do
posmarowania
Do miseczki wkładamy drożdże i rozdrabniamy je z łyżeczką
cukru, zalewamy ciepłym mlekiem.
Do miski wsypujemy resztę cukru, mąkę, sól.
Wlewamy olej i dodajemy rozbełtane jajko następnie wlewamy
rozczyn z drożdży i mieszamy.
Wyrabiamy chwilkę ciasto najlepiej za pomocą rąk.
Miskę przykrywamy ściereczką i ciasto odstawiamy na 1
godzinę do wyrośnięcia.
Następnie ciasto dzielimy na 12 części i każdą z nich
rolujemy na wałeczek.
Formujemy bułeczki, najpierw zawiązujemy jakby taki supeł a
potem owijamy pozostałym ciastem z dwóch stron.
Układamy na dwie duże blaszki wyłożone papierem do
pieczenia, przykrywamy ściereczkami i zostawiamy jeszcze na 20 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, grzanie góra-dół.
Bułki smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy sezamem lub
makiem.
Pieczemy przez 15-20 minut, aż nam się ładnie zarumienią.
Komentarze
Prześlij komentarz