Paluch ziołowy smaczna przekąska
Witam dziś przepis na paluchy ziołowe super przekąskę robię te paluchy ziołowe na
prawie każdą imprezę zapraszam.
Składniki
ciasto
1. 1. kostka masła
2. 2. jajko
3. 3. około 5 dag /pół kostki drożdży
4. 4. 2 szklanki mąki
5. 5. pół szklanki mleka
6. 6. szczypta cukru
Składniki dodatkowe
1. 1. pół kostki masła
2. 2. około 5-7 ząbków czosnku
3. 3. pół paczki ziół prowansalskich
4. 4. łyżeczka soli ziołowej
5. 5. parmezan do posypania
Sposób wykonania
Drożdże pokruszyć,
dodać szczyptę cukru i zalać ciepłym mlekiem.
Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce aż urosną.
Mąkę wysypać na blat i dodać jajko.
Można dodać mąki trochę więcej.
Pokroić miękkie masło.
Wlać wyrośnięte drożdże.
Składniki wymieszać.
Wsypać część ziół prowansalskich i soli.
Odstawić na około 15 minut aby ciasto wyrosło.
W czasie gdy ciasto rosło ,wymieszać w miseczce masło ,resztę
ziół ,soli i starte ząbki czosnku.
Ciasto podzielić na części i każdą z nich rozwałkować.
Placki smarować pędzelkiem masą czosnkowo-ziołową.
Następnie posypać je startym parmezanem.
Kroić ciasto na cienkie paseczki.
Można je zwinąć z obu stron, dla efektowniejszego wyglądu.
Układać na blasze na papierze do pieczenia.
Włożyć je do
rozgrzanego piekarnika.
Piec około 10-15 minut w temp.180 stopni.
Możecie w trakcie pieczenia je obrócić, ponieważ ser może
się przypiekać.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz