Paluch ziołowy smaczna przekąska

 

Witam dziś przepis na paluchy ziołowe super przekąskę  robię te paluchy ziołowe  na  prawie każdą imprezę zapraszam.

Składniki

ciasto

1.     1.   kostka masła

2.      2.  jajko

3.      3. około 5 dag /pół kostki drożdży

4.     4. 2 szklanki mąki

5.     5.   pół szklanki mleka

6.     6.   szczypta cukru

Składniki dodatkowe

1.      1.  pół kostki masła

2.      2.  około 5-7 ząbków czosnku

3.      3.  pół paczki ziół prowansalskich

4.       4. łyżeczka soli ziołowej

5.       5. parmezan do posypania

Sposób wykonania

 Drożdże pokruszyć, dodać szczyptę cukru i zalać ciepłym mlekiem.

Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce aż urosną.

Mąkę wysypać na blat i dodać jajko.

Można dodać mąki trochę więcej.

Pokroić miękkie masło.

Wlać wyrośnięte drożdże.

Składniki wymieszać.

Wsypać część ziół prowansalskich i soli.

Odstawić na około 15 minut aby ciasto wyrosło.

W czasie gdy ciasto rosło ,wymieszać w miseczce masło ,resztę ziół ,soli i starte ząbki czosnku.

Ciasto podzielić na części i każdą z nich rozwałkować.

Placki smarować pędzelkiem masą czosnkowo-ziołową.

Następnie posypać je startym parmezanem.

Kroić ciasto na cienkie paseczki.

Można je zwinąć z obu stron, dla efektowniejszego wyglądu.

Układać na blasze na papierze do pieczenia.

Włożyć  je do rozgrzanego piekarnika.

Piec około 10-15 minut w temp.180 stopni.

Możecie w trakcie pieczenia je obrócić, ponieważ ser może się przypiekać.

Smacznego.

Komentarze