Pączek z adwokatem klasyczny deser odmieniony przez dodatek ajerkoniaku

pączek z adwokatem

mąka 550 g

drożdże 50 g

mleko 250 g

cukier 50 g

żółtko jajek 4 sztuki

oliwa 3 łyżki

cukier wanilinowy 1 łyżka

alkohol 1 łyżka

jajko 4 sztuk

cukier puder 300 g

mleko 1/4 litra

wanilia 1/2 sztuk

ajerkoniak 1/2 litra

budyń waniliowy 1 sztuka

PRZEPIS I SPOSÓB PRZYGOTOWANIA 

PĄCZKI Z ADWOKATEM

Drożdże rozpuszczam w ciepłym mleku z cukrem. Wszystkie składniki ciasta mieszamy w misce. Następnie przekładam na blat i wyrabiam na gładkie ciasto. Wkładam do miski i odstawiam pod przykryciem na 1h. Po tym czasie ciasto wyjmuję z miski, chwile wyrabiam. Wałkuję na placek o grubości ok 1,5 cm. Szklanką lub kubkiem wycinamy okrągłe kształty. Na patelni rozgrzewam olej i kładę partiami pączki. Olej powinien mieć 175 C, ale jeśli nie macie termometru to ja uskuteczniam metodę „na oko”. Czyli rozgrzewam olej, następnie stawiam na średnim, raczej mniejszym niż większym gazie i kładę pączuszki. Jeśli ślicznie się podnoszą i tworzy się biała obręcz to jest super, jakby nagle ciemniały bardzo szybko to temperatura za wysoka i w środku będą surowe.

Smażę z obydwu stron na złocisto brązowy kolor, i układam na papierze by odłączył się tłuszcz. 

Szpryca nadziewam pączki.

Potem z wody i cukru pudru ucieram lukier, lukruję pączki.

Mleko zagotować z wanilią i lekko schłodzić.

Jajka ubić z cukrem pudrem na białą puszystą masę. Do masy jajecznej wlewać po trochę mleka i nadal ubijać,aż masą się połączy.

Wstawić do lodówki w celu schłodzenia.

Do schłodzonej masy wlewać powoli likier, wymieszać.

Naczynie z masą wstawić do kąpieli wodnej ( do drugiego naczynia wypełnionego wodą).

W niewielkiej ilości wody rozpuścić budyń waniliowy, wlać go do masy jajecznej i podgrzewać, stale mieszając, tak długo aż masa zacznie przypominać lekko gęsty budyń.

Jeżeli masa będzie za gęsta, można ją rozcieńczyć ajerkoniakiem.

Całość schłodzić i wstawić do lodówki. Gotową masą nadziewać pączki:)


Komentarze