Nigdy nie lubiłem czarnych porzeczek, aż do momentu, gdy nie spróbowałem pakowanej drożdżówki z czarną porzeczką
drożdżówka z czarną porzeczką pakowana
zaczyn:
3 łyżki mąka
1/3 szklanki mleko 3,2%
50 gram drożdże
1 łyżka cukier
ciasto:
1/2 kg mąka
1/2 szklanki cukier
jajko 4 sztuki
mleko 1/2 szklanki
kruszonka:
mąka 3 łyżki
cukier 2 łyżki
masło 2 łyżki
dodatkowo:
porzeczki czarne
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA DROŻDŻÓWKI Z CZARNĄ PORZECZKĄ
Składniki zaczynu połącz ze sobą, przykryć miskę ściereczką.
Jak zaczyn zacznie pracować (około 10 minut) dodaj przesianą mąkę, wsyp cukier, wbij jajka i zacznij wyrabiać ciasto, dolewając letnie mleko.
Ciasto wyrabiać około 10 minut, aby jak najwięcej napowietrzyć, przykryj ściereczką na 1 godzinę.
Po tym czasie ciasto lekko rozwałkuj, szklanką wycinaj krążki, przekładamy na blaszkę, zrób wgłębienie na środku każdej drożdżówki, wypełnij owocami, posyp kruszonką, po 15 minutach wstaw do nagrzanego piekarnik (180 stopni) na 15 minut.
Kruszonka: wsyp do miseczki mąkę i cukier dodajemy mało i palcami rozcieramy tak aby powstały grudki ciasta .
SMACZNEGO !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Komentarze
Prześlij komentarz