Nigdy nie lubiłem czarnych porzeczek, aż do momentu, gdy nie spróbowałem pakowanej drożdżówki z czarną porzeczką

drożdżówka z czarną porzeczką pakowana

zaczyn:

3 łyżki mąka

1/3 szklanki mleko 3,2%

50 gram drożdże

1 łyżka cukier

ciasto:

1/2 kg mąka

1/2 szklanki cukier 

jajko 4 sztuki 

mleko 1/2 szklanki 

kruszonka:

mąka 3 łyżki 

cukier 2 łyżki 

masło 2 łyżki 

dodatkowo:

porzeczki czarne

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA DROŻDŻÓWKI Z CZARNĄ PORZECZKĄ

Składniki zaczynu połącz ze sobą, przykryć miskę ściereczką.

Jak zaczyn zacznie pracować (około 10 minut) dodaj przesianą mąkę, wsyp cukier, wbij jajka i zacznij wyrabiać ciasto, dolewając letnie mleko.

Ciasto wyrabiać około 10 minut, aby jak najwięcej napowietrzyć, przykryj ściereczką na 1 godzinę.

Po tym czasie ciasto lekko rozwałkuj, szklanką wycinaj krążki, przekładamy na blaszkę, zrób wgłębienie na środku każdej drożdżówki, wypełnij owocami, posyp kruszonką, po 15 minutach wstaw do nagrzanego piekarnik (180 stopni) na 15 minut.

Kruszonka: wsyp do miseczki mąkę i cukier dodajemy mało i palcami rozcieramy tak aby powstały grudki ciasta .

SMACZNEGO !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


Komentarze