Miękki, pachnący, zrumieniony w tosterze chleb tostowy z trzema ziarnami zawsze robi furorę, ja sam uwielbiam
chleb tostowy trzy ziarna
Mąka pszenna typ 650 500 g
Sól 1,5 łyżeczki
Jajko 1 szt.
Cukru 1 łyżka
Letniego mleka 350 ml
Masła lub oleju roślinnego 2 łyżki
Białko (wierzch) 1 szt.
Pestek słonecznika 70 g
PRZEPIS
wyrabianie
1. Mąkę przesiewamy do misy, mieszamy z mlekiem w proszku, drożdżami, cukrem i solą. Dodajemy dwie łyżki masła. W rondelku gotujemy mleko, powinno być letnie, lecz nie za gorące. Wlewamy je powoli i wyrabiamy składniki na zwarte ciasto. Po kilku minutach wyrabiania dorzucamy ziarna słonecznika.
wyrastanie
2. Ciasto przekładamy do formy keksówki wyłożonej pergaminem. Wierzch wyrównujemy i przykrywamy ściereczką na 1,5 h.
pieczenie
3. Chleb smarujemy z wierzchu białkiem i posypujemy słonecznikiem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni, metodą góra-dół przez 20 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 190 stopni i dopiekamy jeszcze 10 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz