Kiedyś nad morzem usłyszałem, że paluchy stawiają gruchy i postanowiłem wypróbować, mama zrobiła palucha ziołowego

paluch ziołowy

Składniki ciasto:

kostka masła

jajko

około 5 dag /pół kostki drożdży 

2 szklanki mąki

pół szklanki mleka

szczypta cukru

Składniki dodatkowe:

pół kostki masła

około 5-7 ząbków czosnku (ilość zależy od tego jak bardzo go lubicie)

pół paczki ziół prowansalskich

łyżeczka soli ziołowej

parmezan do posypania

Sposób przygotowania:

1. Drożdże pokruszyć, dodałam szczyptę cukru i zalałam ciepłym mlekiem.

Wymieszałam i odstawiłam w ciepłe miejsce aż urosły.

2. Mąkę wysypałam na blat i dodałam jajko.

Można dodać jej trochę więcej.

3. Pokroiłam miękkie masło.

4. Wlałam wyrośnięte drożdże.

5. Składniki wymieszałam.

Wsypałam część ziół prowansalskich i soli.

Odstawiłam na około 15 minut aby ciasto wyrosło.

6. W czasie gdy ciasto rosło, wymieszałam w miseczce:

masło, resztę ziół, soli i starte ząbki czosnku.

7. Ciasto podzieliłam na części i każdą z nich rozwałkowałam, ale nie za bardzo cienko.

Placki smarowałam pędzelkiem masą czosnkowo-ziołową.

8. Następnie posypałam je startym parmezanem.

9. Kroimy ciasto na cienkie paseczki.

Można je zwinąć z obu stron, dla efektowniejszego wyglądu.

Układałam na blasze.

Nie trzeba papieru do pieczenia.

10. Wstawiłam je do rozgrzanego piekarnika.

Piekłam około 10-15 minut w temp.180 stopni.

Możecie w trakcie pieczenia je obrócić, ponieważ ser może się przypiekać.

Zamiast ziół i czosnku, można dodać do paluchów np. kminek. Idealnie pasują do barszczu czerwonego.


Komentarze