Drożdżówka z serem super przepis

 

Witam na te wolne dni proponuję przepis na drożdżówkę z serem zapraszam

drożdżówka z serem

Składniki

Ciasto drożdżowe

500 g mąki pszennej

2 łyżki cukru

20 g świeżych drożdży

250 ml mleka, lekko ciepłego

2 łyżeczki cukru waniliowego

2 jajka

1 duża kopiata łyżka masła lub margaryny

Nadzienie

300g twarogu tłustego lub półtłustego może być serek kremowy

30 g masła temperatura pokojowa

80 g cukru

2 żółtka

Dodatkowo

1 jajko

Sposób wykonania

Przygotować ciasto drożdżowe lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżką cukru, pokruszonymi drożdżami i 4 łyżkami mąki.

Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10 lub 15 minut.

W międzyczasie roztopić masło wystudzić.

Resztę z 500g mąki wsypać do dużej miski, wymieszać z resztę cukru i cukrem waniliowym.

Dodać jajka i wyrośnięty zaczyn, wyrobić ciasto, najlepiej mikserem używając haka do zagniatania ciasta.

Podczas wyrabiania wlewać roztopione masło lekko ciepłe.

Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.

Następnie przygotować nadzienie, twaróg zmielić dwukrotnie. miękkie masło zmiksować z cukrem i żółtkami na kremową masę.

Dalej miksując dodawać stopniowo ser.

Gdy ciasto podwoi swoją objętość przełożyć je na blat posypany mąką i rozwałkować na grubość ok. 1,5 cm. Z ciasta wykrawać krążki.

Ciasto pozostałe po wykrojeniu kółek zagnieść ponownie i wyciąć kolejne krążki.

Krążki ułożyć w odstępach na dwóch blachach wyłożonych papier do pieczenia przykryć ściereczką i pozostawić na 15 minut, aby podrosły.

Gdy podrosną, zrobić w środku każdego krążka wgłębienie i wciskając mocno dno mniejszej szklanki.

Wgłębienie wypełnić nadzieniem serowym.

Brzegi ciasta posmarować rozkłóconym jajkiem sera nie smarować.

Piec w nagrzanym piekarniku, jedną blachę po drugiej, ok. 20 minut w temperaturze 180°C grzałka góra dół, aż ciasto ładnie się zarumieni.

Komentarze