Drożdżówka z serem
super przepis
Witam na te wolne dni proponuję przepis na drożdżówkę z
serem zapraszam
drożdżówka z serem
Składniki
Ciasto drożdżowe
500 g mąki pszennej
2 łyżki cukru
20 g świeżych drożdży
250 ml mleka, lekko ciepłego
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 jajka
1 duża kopiata łyżka masła lub margaryny
Nadzienie
300g twarogu tłustego lub półtłustego może być serek kremowy
30 g masła temperatura pokojowa
80 g cukru
2 żółtka
Dodatkowo
1 jajko
Sposób wykonania
Przygotować ciasto drożdżowe lekko ciepłe mleko wymieszać z
1 łyżką cukru, pokruszonymi drożdżami i 4 łyżkami mąki.
Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do
wyrośnięcia na ok. 10 lub 15 minut.
W międzyczasie roztopić masło wystudzić.
Resztę z 500g mąki wsypać do dużej miski, wymieszać z resztę
cukru i cukrem waniliowym.
Dodać jajka i wyrośnięty zaczyn, wyrobić ciasto, najlepiej
mikserem używając haka do zagniatania ciasta.
Podczas wyrabiania wlewać roztopione masło lekko ciepłe.
Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe
miejsce na ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
Następnie przygotować nadzienie, twaróg zmielić dwukrotnie.
miękkie masło zmiksować z cukrem i żółtkami na kremową masę.
Dalej miksując dodawać stopniowo ser.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość przełożyć je na blat
posypany mąką i rozwałkować na grubość ok. 1,5 cm. Z ciasta wykrawać krążki.
Ciasto pozostałe po wykrojeniu kółek zagnieść ponownie i
wyciąć kolejne krążki.
Krążki ułożyć w odstępach na dwóch blachach wyłożonych
papier do pieczenia przykryć ściereczką i pozostawić na 15 minut, aby podrosły.
Gdy podrosną, zrobić w środku każdego krążka wgłębienie i
wciskając mocno dno mniejszej szklanki.
Wgłębienie wypełnić nadzieniem serowym.
Brzegi ciasta posmarować rozkłóconym jajkiem sera nie
smarować.
Piec w nagrzanym piekarniku, jedną blachę po drugiej, ok. 20
minut w temperaturze 180°C grzałka góra dół, aż ciasto ładnie się zarumieni.
Komentarze
Prześlij komentarz