Chleb żytni lniany super zdrowy

 

Witam dziś chciałam podać przepis na bardzo zdrowy i smaczny chleb żytni lniany ma właściwości lecznicze w razie problemów z trawieniem dla mnie chleb żytni lniany najlepiej smakuje taki świeży z masłem i zawsze jak piekę chleb żytni lniany to zjadam go swojskim masłem  z  zapraszam.

Składniki

3 szklanki mąki żytniej typ 2000

16 gramów drożdży świeżych

2 i 1/3 szklanki wody letniej

1 płaska łyżeczka cukru

1 płaska łyżeczka soli

5 łyżek + do posypania siemienia lnianego

1 łyżka oleju rzepakowego

do oprószenia opcjonalnie mąka pszenna

Sposób przygotowania

Do miski wsypujemy mąkę żytnią razową, cukier, sól i drożdże.

Sypkie składniki mieszamy, dodajemy siemię lniane i wlewamy letnią wodę.

Całość mieszamy łyżką 2-3 minuty, aby dokładnie połączyć składniki, ciasto powinno być lepkie i klejące, ale bez problemu odchodzić od miski.

Tak przygotowane ciasto przekładamy łyżką do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki 26x9cm, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 50 minut

Gdy ciasto wyrośnie smarujemy łyżką oleju rzepakowego i posypujemy siemieniem lnianym.

Na koniec oprószamy mąką pszenną ilość wg uznania.

Chleb pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 70 minut lub troszkę dłużej jeśli jest taka potrzeba. Studzimy na kratce smacznego.

Komentarze