Chleb żytni lniany super zdrowy
Witam dziś chciałam podać przepis na bardzo zdrowy i smaczny
chleb żytni lniany ma właściwości lecznicze w razie problemów z trawieniem dla
mnie chleb żytni lniany najlepiej smakuje taki świeży z masłem i zawsze jak
piekę chleb żytni lniany to zjadam go swojskim masłem z zapraszam.
Składniki
3 szklanki mąki żytniej typ 2000
16 gramów drożdży świeżych
2 i 1/3 szklanki wody letniej
1 płaska łyżeczka cukru
1 płaska łyżeczka soli
5 łyżek + do posypania siemienia lnianego
1 łyżka oleju rzepakowego
do oprószenia opcjonalnie mąka pszenna
Sposób przygotowania
Do miski wsypujemy mąkę żytnią razową, cukier, sól i
drożdże.
Sypkie składniki mieszamy, dodajemy siemię lniane i wlewamy
letnią wodę.
Całość mieszamy łyżką 2-3 minuty, aby dokładnie połączyć
składniki, ciasto powinno być lepkie i klejące, ale bez problemu odchodzić od
miski.
Tak przygotowane ciasto przekładamy łyżką do wyłożonej papierem
do pieczenia keksówki 26x9cm, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe
miejsce do wyrośnięcia na około 50 minut
Gdy ciasto wyrośnie smarujemy łyżką oleju rzepakowego i
posypujemy siemieniem lnianym.
Na koniec oprószamy mąką pszenną ilość wg uznania.
Chleb pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez
70 minut lub troszkę dłużej jeśli jest taka potrzeba. Studzimy na kratce
smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz