chleb dobry
● 500 g mąki pszennej
● 500 ml lekko ciepłej wody
● 25 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży instant*
● 1 płaska łyżeczka cukru
● 4 łyżki płatków owsianych (zwykłe, górskie lub błyskawiczne)
● 1,5 płaskiej łyżeczki soli
● 2 łyżki oleju np. rzepakowego
● garść ziaren słonecznika (opcjonalnie)
Dodatkowo:
● olej do posmarowania formy
● mąka do posypania formy
Sposób przygotowania:
1. W misce wymieszać mąkę z solą.
2. Do dużej miski wkruszyć świeże drożdże, dodać cukier, płatki owsiane i lekko ciepłą wodę. Wymieszać łyżką, do rozpuszczenia się drożdży. Dodać olej i mąkę z solą. Wyrobić chwilę drewnianą łyżką lub mikserem ręcznym z hakami do zagniatania ciasta. (Ciasto jest bardzo rzadkie). Na końcu wmieszać ewentualnie ziarna. (*Drożdże instant wymieszać z mąką. Dodać resztę składników i chwilę wyrobić).
3. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i pozostawić na ok. 30- 40 minut w ciepłym miejscu, aż podwoi swoją objętość.
4. Formę keksową o długości 30 cm wysmarować olejem i posypać mąką. Przełożyć wyrośnięte ciasto. (W formie nie musi już wyrastać).
5. Piec w nagrzanym piekarniku przez ok. 50- 60 minut w temperaturze 190°C, grzałka góra- dół.
6. Po upieczeniu chleb wyciągnąć z piekarnika i pozostawić na ok. 5- 10 minut w formie, aby trochę ostygł. Następnie wyciągnąć z formy na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Komentarze
Prześlij komentarz