Chleb dobry do wszystkiego, do zupy, na kanapkę i na wycieczkę

 chleb dobry

● 500 g mąki pszennej 

● 500 ml lekko ciepłej wody

● 25 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży instant*

● 1 płaska łyżeczka cukru

● 4 łyżki płatków owsianych (zwykłe, górskie lub błyskawiczne)

● 1,5 płaskiej łyżeczki soli

● 2 łyżki oleju np. rzepakowego

● garść ziaren słonecznika (opcjonalnie)

Dodatkowo:

● olej do posmarowania formy

● mąka do posypania formy

Sposób przygotowania:

1. W misce wymieszać mąkę z solą.

2. Do dużej miski wkruszyć świeże drożdże, dodać cukier, płatki owsiane i lekko ciepłą wodę. Wymieszać łyżką, do rozpuszczenia się drożdży. Dodać olej i mąkę z solą. Wyrobić chwilę drewnianą łyżką lub mikserem ręcznym z hakami do zagniatania ciasta. (Ciasto jest bardzo rzadkie). Na końcu wmieszać ewentualnie ziarna. (*Drożdże instant wymieszać z mąką. Dodać resztę składników i chwilę wyrobić).

3. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i pozostawić na ok. 30- 40 minut w ciepłym miejscu, aż podwoi swoją objętość.

4. Formę keksową o długości 30 cm wysmarować olejem i posypać mąką. Przełożyć wyrośnięte ciasto. (W formie nie musi już wyrastać).

5. Piec w nagrzanym piekarniku przez ok. 50- 60 minut w temperaturze 190°C, grzałka góra- dół.

6. Po upieczeniu chleb wyciągnąć z piekarnika i pozostawić na ok. 5- 10 minut w formie, aby trochę ostygł. Następnie wyciągnąć z formy na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.


Komentarze