drożdżówka z marmoladą
Rozczyn
• 40g drożdży
• 130ml ciepłego mleka
• 1 łyżeczka cukru
Ciąg dalszy ciasta
• 500g mąki
• 100g masła
• 3 żółtka i 1 jajko
• Łyżka cukru
Kruszonka
• 3 łyżki cukru
• 3 łyżki mąki
• 40g masła
Nadzienie
• Marmolada
Sposób przygotowania:
Zrobić rozczyn
Najpierw robimy rozczyn, czyli mieszamy 40g drożdży z
łyżeczka cukru i 130ml ciepłego mleka. Odstawiamy na 10-15min aż drożdże trochę
podrosna
Wyrabianie ciasta
Masło roztapiamy i odstawiamy do przestudzenia. Mąkę
przesiewamy do miski, dodajemy rozczyn z drożdży, przestudzone masło, jajko i
żółtka oraz cukier. Wszystko zagniatamy na gładkie ciasto. Przykrywamy
ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1h. Po wyrośnięciu
odrywamy po kawałku ciasta i formujemy grubsze placuszki i układamy na blaszkę
wyłożoną papierem do pieczenia. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na 15min.
Formowanie drożdżówek
Następnie dnem szklanki robimy miejsce na nadzienie. W
wgłębienie wkładamy po 2 łyżeczki marmolady i posypujemy kruszonką(kruszonka: 3
łyżki cukru,3 łyżki mąki, 40g masła) Piec w 180'C przez 20-25min. Upieczone
polewamy lukrem(lukier: pół szklanki cukru pudru, 3 łyżki soku z cytryny lub
gorącej wody).
Komentarze
Prześlij komentarz