Słodko kwaśny chleb sam w sobie najlepszy to chleb na miodzie i ze śliwką
mąka pszenna razowa
13 dag
sól
1,5 łyżeczki
woda letnia
375 ml
miód
2 łyżki
śliwki suszone
10 dag
mąka żytnia
38 razowa
PRZEPIS I SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
CHLEB RAZOWY NA MIODZIE ZE ŚLIWKAMI
Na zaczyn:
20 g drożdży
1 łyżka cukru
125 ml mleka
Na zakwas:
2 garści mąki żytniej razowej
150 ml letniej wody
Na dwa dni przed zamierzonym pieczeniem chleba, należy
sporządzić zakwas. W tym celu wsypujemy 2 garści mąki żytniej razowej do
naczynia i mieszamy z taką ilością letniej wody, by uzyskać konsystencję Dość
gęstej śmietany. Następnie zakwas należy przykryć wilgotną ściereczką i
odstawić w ciepłe miejsce na 2 doby.
Pokruszyć drożdże, wymieszać je z cukrem i zalać ciepłym
mlekiem. Całość posypać przy pomocy sitka, łyżką mąki, a następnie odstawić na
około 20 minut do wyrośnięcia.
Wymieszać mąkę żytnią z mąką pszenną, dodać sól i pokrojone
na drobne kawałki śliwki. Wlać zaczyn, wyrośnięte drożdże, a następnie
stopniowo dodawać wodę rozmieszana z miodem i wyrabiać na gładkie ciasto.
Wyrabiać mieszając łyżką przez około 3-5 minut, tak aby wprowadzić dość dużo
powietrza.
Następnie wyrobione ciasto należy przykryć ściereczką i odstawić
w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia. Blaszkę „keksówkę” wysmarować oliwą
i wysypać mąką, przełożyć ciasto zwilżyć od góry wodą i wygładzić. Pozostawić
jeszcze na około 30 min do wyrośnięcia. Ponownie smarujemy ciasto wodą. W
trakcie nagrzewania się piekarnika, wkładamy do niego żaroodporne naczynie z
gorącą wodą, która parując zapewni odpowiednią wilgotność.
Chleb wkładamy do pieca rozgrzanego do 200C i pieczemy ok.
50–60 min. Na koniec jeszcze raz smarujemy wodą i zostawiamy przez chwilkę w
piecu do wyschnięcia. Po upieczeniu, chleb wyjąć z formy i włożyć do piekarnika
układając go odwrotnie. Należy pozostawić go przez około 10-15minut (zapewni to
zrumienienie skorki, która znajdowała się wewnątrz blaszki. PYCHA!
Komentarze
Prześlij komentarz