Może coś słodkiego.
ptasi rogalik
• 250 ml mleka
• 2 jajka
• ½ kostki drożdży ( 5 dag)
• 120 ml oleju roślinnego
• 3 łyżki cukru
• ½ łyżeczki proszku do pieczenia
• 60 dag mąki tortowej ( + 10 dag jeśli ciasto za rzadkie)
• 1 jajko do posmarowania rogalików
• Cukier puder do posypania
• Dowolne nadzienie -u mnie domowej roboty dżem truskawkowy
Sposób przygotowania:
Mięciutkie rogaliki
Do miski przesiewam mąkę. Do mniejszej miseczki wlewam mleko
( tem.pokojowa) dodaję drożdże i dokładnie je rozpuszczam, następnie wlewam
olej, wsypuję cukier ,dodaję jajka i proszek do pieczenia, wszystko razem
dokładnie mieszam . Taką mieszankę przelewam do mąki i zagniatam ciasto, jeśli
jest rzadkie trzeba dosypać trochę mąki. Ciasto ma być miękki ale nie lepić się
do rąk . Gotowe dzielę na cztery części i wałkuję tworząc koła, każde dzielę
radełkiem na osiem części. Wykładam nadzienie na szerszą stronę i zwijam
rogaliki. Układam na papierze do pieczenie w odstępach, ponieważ rożki
podrosną. Każdego rogalika smaruję rozbełtanym jajkiem. Wkładam do nagrzanego
piekarnika( 170 st.C) i piekę do momentu aż się ładnie zrumienią. Gotowe
posypuję cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz