Rogaliki małe jak dla ptaszka

 Może coś słodkiego.

ptasi rogalik

• 250 ml mleka

• 2 jajka

• ½ kostki drożdży ( 5 dag)

• 120 ml oleju roślinnego

• 3 łyżki cukru

• ½ łyżeczki proszku do pieczenia

• 60 dag mąki tortowej ( + 10 dag jeśli ciasto za rzadkie)

• 1 jajko do posmarowania rogalików

• Cukier puder do posypania

• Dowolne nadzienie -u mnie domowej roboty dżem truskawkowy

Sposób przygotowania:

Mięciutkie rogaliki

Do miski przesiewam mąkę. Do mniejszej miseczki wlewam mleko ( tem.pokojowa) dodaję drożdże i dokładnie je rozpuszczam, następnie wlewam olej, wsypuję cukier ,dodaję jajka i proszek do pieczenia, wszystko razem dokładnie mieszam . Taką mieszankę przelewam do mąki i zagniatam ciasto, jeśli jest rzadkie trzeba dosypać trochę mąki. Ciasto ma być miękki ale nie lepić się do rąk . Gotowe dzielę na cztery części i wałkuję tworząc koła, każde dzielę radełkiem na osiem części. Wykładam nadzienie na szerszą stronę i zwijam rogaliki. Układam na papierze do pieczenie w odstępach, ponieważ rożki podrosną. Każdego rogalika smaruję rozbełtanym jajkiem. Wkładam do nagrzanego piekarnika( 170 st.C) i piekę do momentu aż się ładnie zrumienią. Gotowe posypuję cukrem pudrem.

Komentarze