Plecionka z kruszonką

Zapraszam na przepis smaczny i lubiany przez  ludzi jest to plecionka z kruszonką zapraszam

Składniki

30 g świeżych drożdży

200 ml mleka

200 ml wody

95 dkg mąki pszennej typ 650

3 duże jajka

100 g masła

1 łyżka soli

100 g cukru

1 łyżeczka cukru waniliowego

5 kropli aromatu śmietankowego

½ łyżeczki oleju

1 jajko do posmarowania plecionek z kruszonką

Kruszonka

50 g mąki

50 g cukru

75 g masła

Sposób przygotowania

Masło stopić ostudzić, wodę wymieszać z mlekiem lekko ogrzać, wlać do miski dodać bardzo drobno pokruszone drożdże wymieszać.

Następnie ciągle mieszając ciasto najpierw drewnianą łyżką, następnie wyrabiać ręką,  dodać mąkę,  jajka, sól, cukier zwykły i waniliowy, aromat i na końcu stopione masło. Wyrabiać ciasto do momentu, aż zacznie odstawać od ręki.

Uformować z niego kulę, posmarować ją olejem , przykryć miskę ściereczką i zostawić ciasto do wyrośnięcia na 90 minut, po 45 minutach uderzyć 3 razy w ciasto pięścią, aby je odgazować.

Po kolejnych 30 minutach zrobić to samo.

Ciasto podzielić na pół, każdą połowę podzielić na 3 części, zrobić z nich jednakowej ilości wałki, skleić je na końcu, zapleść warkocz.

Końce skleić i podwinąć pod spód, to samo zrobić z drugą połową ciasta.

Blachę do pieczenia wyłożyć pergaminem, ułożyć na niej plecionki z kruszonką i pozostawić do wyrośnięcia na 30 minut.

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Z podanych składników zrobić kruszonkę ugnieść je razem.

Plecionki z kruszonką posmarować rozkłóconym jajkiem, posypać kruszonką i piec 35 minut smacznego.

Komentarze