Plecionka z kruszonką
Zapraszam na przepis smaczny i lubiany przez ludzi jest to plecionka z kruszonką zapraszam
Składniki
30 g świeżych drożdży
200 ml mleka
200 ml wody
95 dkg mąki pszennej typ 650
3 duże jajka
100 g masła
1 łyżka soli
100 g cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
5 kropli aromatu śmietankowego
½ łyżeczki oleju
1 jajko do posmarowania plecionek z kruszonką
Kruszonka
50 g mąki
50 g cukru
75 g masła
Sposób przygotowania
Masło stopić ostudzić, wodę wymieszać z mlekiem lekko
ogrzać, wlać do miski dodać bardzo drobno pokruszone drożdże wymieszać.
Następnie ciągle mieszając ciasto najpierw drewnianą łyżką, następnie wyrabiać ręką, dodać mąkę, jajka, sól, cukier zwykły i waniliowy, aromat i na końcu stopione masło. Wyrabiać ciasto do momentu, aż zacznie odstawać od ręki.
Uformować z niego kulę, posmarować ją olejem , przykryć miskę ściereczką i zostawić ciasto do wyrośnięcia na 90 minut, po 45 minutach uderzyć 3 razy w ciasto pięścią, aby je odgazować.
Po kolejnych 30 minutach zrobić to samo.
Ciasto podzielić na pół, każdą połowę podzielić na 3 części,
zrobić z nich jednakowej ilości wałki, skleić je na końcu, zapleść warkocz.
Końce skleić i podwinąć pod spód, to samo zrobić z drugą
połową ciasta.
Blachę do pieczenia wyłożyć pergaminem, ułożyć na niej
plecionki z kruszonką i pozostawić do wyrośnięcia na 30 minut.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Z podanych składników
zrobić kruszonkę ugnieść je razem.
Plecionki z kruszonką posmarować rozkłóconym jajkiem,
posypać kruszonką i piec 35 minut smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz