Jejku uwielbiam tą słodką bułeczkę na śniadanie.
plecionka z kruszonką
• 500 g mąki pszennej
• 30 g drożdży świeżych
• 80 g cukru
• 200 ml mleka 3 (2%)
• 3 żółtka jaj
• 1 opakowanie cukru wanilinowego
• 80 g masła
• 1/4 łyżeczki soli
Kruszonka
• 2 łyżki mąki
• 1 łyżka masła
• 1 łyżeczka cukru wanilinowego
• 1 łyżeczka cukru
Do posmarowania
• 1 całe jajko + łyżka wody
SPOSÓB WYKONANIA
1.
Drożdże mieszamy z 1 łyżeczką cukru, dodajemy ciepłe mleko
(ok.35-40 stopni) i łyżkę mąki. Zostawiamy w ciepłym miejscu.
2.
3 żółtka jajek miksujemy z pozostałym cukrem i cukrem
wanilinowym, dodajemy szczyptę soli, mąkę i wyrośnięty rozczyn i zagniatamy
ciasto. Dodajemy roztopione i przestudzone wcześniej masło i ponownie
zagniatamy tym razem dokładnie. Odstawiamy do wyrośnięcia na 20 min. w cieple.
3.
Ciasto dzielimy na pół a następnie każdą część na 3. Z
każdej cząstki formujemy wałek.
4.
Z pierwszych trzech części splatamy gruby warkocz. Z
pozostałych trzech trochę luźniejszy i płaski. Nakładamy warkocze na siebie –
grubszy na płaski, formując chałkę i zawijając końce pod spód.
5.
Zostawiamy do wyrośnięcia, koło 40 min., smarujemy jajkiem
roztrzepanym z łyżką wody i posypujemy kruszonką zrobioną z ręką zagniecionych
składników.
6.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni ciut ponad 30 min.
Powinna być przyrumieniona i złocista.
Komentarze
Prześlij komentarz