Plecioneczka z kruszonką - troszkę dżemu i śniadanie gotowe

 Jejku uwielbiam tą słodką bułeczkę na śniadanie.

plecionka z kruszonką

• 500 g mąki pszennej

• 30 g drożdży świeżych

• 80 g cukru

• 200 ml mleka 3 (2%)

• 3 żółtka jaj

• 1 opakowanie cukru wanilinowego

• 80 g masła

• 1/4 łyżeczki soli

Kruszonka

• 2 łyżki mąki

• 1 łyżka masła

• 1 łyżeczka cukru wanilinowego

• 1 łyżeczka cukru

Do posmarowania

• 1 całe jajko + łyżka wody

SPOSÓB WYKONANIA

1.

Drożdże mieszamy z 1 łyżeczką cukru, dodajemy ciepłe mleko (ok.35-40 stopni) i łyżkę mąki. Zostawiamy w ciepłym miejscu.

2.

3 żółtka jajek miksujemy z pozostałym cukrem i cukrem wanilinowym, dodajemy szczyptę soli, mąkę i wyrośnięty rozczyn i zagniatamy ciasto. Dodajemy roztopione i przestudzone wcześniej masło i ponownie zagniatamy tym razem dokładnie. Odstawiamy do wyrośnięcia na 20 min. w cieple.

3.

Ciasto dzielimy na pół a następnie każdą część na 3. Z każdej cząstki formujemy wałek.

4.

Z pierwszych trzech części splatamy gruby warkocz. Z pozostałych trzech trochę luźniejszy i płaski. Nakładamy warkocze na siebie – grubszy na płaski, formując chałkę i zawijając końce pod spód.

5.

Zostawiamy do wyrośnięcia, koło 40 min., smarujemy jajkiem roztrzepanym z łyżką wody i posypujemy kruszonką zrobioną z ręką zagniecionych składników.

6.

Pieczemy w temperaturze 180 stopni ciut ponad 30 min. Powinna być przyrumieniona i złocista.

Komentarze