Pieróg z mięsem na ciepło

Witam dziś chciałam podzielić się przepisem na pieróg z mięsem na ciepło zapraszam

 

Składniki

0,5kg mąki

1 szklana mleka

1 łyżeczka cukru

1 łyżeczka soli

0,5 paczki drożdży

2 łyżki oleju

0,5kg mięsa mielonego

1 cebula

2 puszki pomidorów

Jarzynka

czosnek suszony

do smaku

przecier pomidorowy

1 puszka fasoli

Pieprz cayene

tymianek

papryka słodka

do smaku

Sposób wykonania

 

 W ciepłym mleku rozpuszczamy łyżeczkę cukru i drożdże, dodajemy łyżkę mąki mieszamy i odstawiamy na 15 minut, przykrywamy ściereczką.

Do wysokiego naczynia wsypujemy mąkę, sól i wyrośnięte drożdże wyrabiamy ciasto. najlepiej na blacie.

Wyrobioną kulę ciasta odstawiamy na 30 minut, przykrywamy ściereczką.

W tym czasie podwoi swoją objętość.

Farsz mięso mielone przyprawiamy jarzynką,   pieprzem, suszonym czosnkiem, smażymy na koniec smażenia dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i dusimy.

Przekładamy z patelni do większego garnka na mały ogień i dodajemy wypłukaną czerwoną fasolę oraz pomidory.

Mieszamy i gotujemy po chwili dodajemy paprykę słodką i tymianek mieszamy i gotujemy jakieś 5 minut.

Na koniec do smaku dodajemy chili. Chwilę gotujemy i farsz jest gotowy.

Gdy ciasto wyrośnie wykładamy je na blat obsypany mąką i rozwałkowujemy je na w miarę okrągły placek.

Wierzch placka smarujemy przecierem pomidorowym zostawiaj brzegi nie wysmarowane na przecier dajemy trochę startego sera, a na ser nasz meksykański farsz.

Ponownie przysypujemy go startym serem okrągły placek składamy na pół tak aby powstał pieróg.

Brzegi pieroga sklejamy przyciskając widelcem lub palcami.

Przekładamy na blaszkę, a wierzch pieroga smarujemy rozmąconym jajkiem pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190-200 st. przez 25 minut wychodzą dwa spore pierogi.

Komentarze