Pieróg z
mięsem na ciepło
Witam dziś chciałam podzielić się przepisem na pieróg z
mięsem na ciepło zapraszam
Składniki
0,5kg mąki
1 szklana mleka
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
0,5 paczki drożdży
2 łyżki oleju
0,5kg mięsa mielonego
1 cebula
2 puszki pomidorów
Jarzynka
czosnek suszony
do smaku
przecier pomidorowy
1 puszka fasoli
Pieprz cayene
tymianek
papryka słodka
do smaku
Sposób wykonania
W ciepłym mleku
rozpuszczamy łyżeczkę cukru i drożdże, dodajemy łyżkę mąki mieszamy i
odstawiamy na 15 minut, przykrywamy ściereczką.
Do wysokiego naczynia wsypujemy mąkę, sól i wyrośnięte
drożdże wyrabiamy ciasto. najlepiej na blacie.
Wyrobioną kulę ciasta odstawiamy na 30 minut, przykrywamy
ściereczką.
W tym czasie podwoi swoją objętość.
Farsz mięso mielone przyprawiamy jarzynką, pieprzem,
suszonym czosnkiem, smażymy na koniec smażenia dodajemy pokrojoną w kostkę
cebulę i dusimy.
Przekładamy z patelni do większego garnka na mały ogień i
dodajemy wypłukaną czerwoną fasolę oraz pomidory.
Mieszamy i gotujemy po chwili dodajemy paprykę słodką i
tymianek mieszamy i gotujemy jakieś 5 minut.
Na koniec do smaku dodajemy chili. Chwilę gotujemy i farsz
jest gotowy.
Gdy ciasto wyrośnie wykładamy je na blat obsypany mąką i
rozwałkowujemy je na w miarę okrągły placek.
Wierzch placka smarujemy przecierem pomidorowym zostawiaj
brzegi nie wysmarowane na przecier dajemy trochę startego sera, a na ser nasz
meksykański farsz.
Ponownie przysypujemy go startym serem okrągły placek
składamy na pół tak aby powstał pieróg.
Brzegi pieroga sklejamy przyciskając widelcem lub palcami.
Przekładamy na blaszkę, a wierzch pieroga smarujemy
rozmąconym jajkiem pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190-200 st. przez 25
minut wychodzą dwa spore pierogi.
Komentarze
Prześlij komentarz