Pączek mały w pudrze super przepis na ten przysmak

 

Witam dziś przepis na pączki małe w pudrze przepis z notesu mamy.

Składniki

Ciasto drożdżowe

250 g mąki pszennej

125 ml mleka

15 g świeżych drożdży

2 żółtka

30 g cukru

40 g masła

szczypta soli

1 łyżka rumu wódki lub soku z cytryny

Do obtoczenia

30 g cukru pudru

3 łyżeczki cukru waniliowego

Sposób przygotowania

Przygotować zaczyn,  ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok 4 łyżkami mąki, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 10- 15 minut masło roztopić.

Mąkę wsypać do dużej miski, dodać wyrośnięty zaczyn, żółtka, resztę cukru i szczyptę soli.

Zacząć wyrabiać ciasto, podczas wyrabiania wlewać stopniowo roztopione, chłodne masło, a następnie rum.

Wyrabiać kilka minut, aż ciasto będzie elastyczne.

Miskę z ciastem przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.

Odrywać z ciasta kawałki ważące po ok. 25 g i formować z nich okrągłe kulki.

Układać je na posypanym mąką blacie i przykryć ściereczką do wyrośnięcia na ok. 20- 30 minut.

Pączki powinny być leciutkie i puszyste.

Pączki smażyć partiami na rozgrzanym tłuszczu w dużym garnku z obu stron. Tłuszczu musi być dużo, aby pączki swobodnie w nim pływały. Temperatura tłuszczu powinna wynosić ok. 170°C.

Pączki wkładać wyrośniętą stroną w dół i smażyć ok. 1,5- 2 minut z jednej strony. 

po ostygnięciu obtaczać w pudrze.

Komentarze