Pączek mały w pudrze super przepis na ten przysmak
Witam dziś przepis na pączki małe w pudrze przepis z notesu
mamy.
Składniki
Ciasto drożdżowe
250 g mąki pszennej
125 ml mleka
15 g świeżych drożdży
2 żółtka
30 g cukru
40 g masła
szczypta soli
1 łyżka rumu wódki lub soku z cytryny
Do obtoczenia
30 g cukru pudru
3 łyżeczki cukru waniliowego
Sposób przygotowania
Przygotować zaczyn,
ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok 4
łyżkami mąki, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na
ok 10- 15 minut masło roztopić.
Mąkę wsypać do dużej miski, dodać wyrośnięty zaczyn, żółtka,
resztę cukru i szczyptę soli.
Zacząć wyrabiać ciasto, podczas wyrabiania wlewać stopniowo
roztopione, chłodne masło, a następnie rum.
Wyrabiać kilka minut, aż ciasto będzie elastyczne.
Miskę z ciastem przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym
miejscu na ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
Odrywać z ciasta kawałki ważące po ok. 25 g i formować z
nich okrągłe kulki.
Układać je na posypanym mąką blacie i przykryć ściereczką do
wyrośnięcia na ok. 20- 30 minut.
Pączki powinny być leciutkie i puszyste.
Pączki smażyć partiami na rozgrzanym tłuszczu w dużym garnku
z obu stron. Tłuszczu musi być dużo, aby pączki swobodnie w nim pływały.
Temperatura tłuszczu powinna wynosić ok. 170°C.
Pączki wkładać wyrośniętą stroną w dół i smażyć ok. 1,5- 2
minut z jednej strony.
po ostygnięciu obtaczać w pudrze.
Komentarze
Prześlij komentarz