Uczta dla kubków smakowych
pączek mały w pudrze
/ OK. 40 SZTUK
500 g mąki pszennej
35 g świeżych drożdży
250 ml mleka
6 żółtek
50 g cukru
1 łyżeczka miodu
1/2 łyżeczki soli
100 g masła
ORAZ
cukier puder
tłuszcz do głębokiego smażenia (smalec, olej)
PRZYGOTOWANIE
• Do miski przesiać
mąkę, dodać pokruszone drożdże, wlać ciepłe mleko oraz dodać żółtka. Mieszać
powoli drewnianą łyżką aż składniki połączą się ze sobą.
• Dalej dodawać w
następującej kolejności: cukier, miód i sól, za każdym razem mieszając
składniki. Wyrabiać ciasto aż nabierze elastyczności i będzie gładkie przez ok.
5 minut. Wówczas dodać pokrojone, miękkie masło i dokładnie wyrobić ciasto
zagniatając je (ręcznie, hakiem miksera planetarnego lub w maszynie do chleba)
przez ok. 10 - 15 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Włożyć do dużej miski,
przykryć i odstawić na 1 godzinę aż urośnie i potroi swoją objętość.
• Po wyrośnięciu
wyłożyć na stolnicę, delikatnie uformować wałki i pokroić je na 40 części -
małych kawałków po 25 g każdy. Uformować krążki i odłożyć na ok. 30 minut do
wyrośnięcia, aż podwoją swoją objętość.
• W pojemnym garnku
podgrzać obfitą ilość tłuszczu do temp. 170 stopni C. Jeśli nie masz
termometru, obserwuj dno garnka, kiedy zaczną go przecinać bruzdy, tłuszcz
osiągnie optymalną temp.
• Zanurzać pączki w
tłuszczu i smażyć po ok. 2 - 3 minuty z każdej strony aż nabiorą złocistego
koloru. Odkładać łyżką cedzakową na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi. Po
przestudzeniu obtoczyć w cukrze pudrze. Pączki najlepsze są w dniu smażenia.
WSKAZÓWKI
Pączki z tego przepisu nadają się na:
• pieczenie: 24 kulki
z ciasta po ok. 50 g każda wkładać w papilotki i układać na dużej blaszce do
pieczenia, odstawić na 30 minut do wyrośnięcia, posmarować roztrzepanym jajkiem
z mlekiem i piec w 180 stopniach C przez ok. 18 minut. Pieczone pączki
najlepiej polukrować, wówczas jeszcze bardziej będą przypominały pączki
smażone.
• nadziewanie: np.
nutellą, kremem cukierniczym, konfiturą malinową lub marmoladą. Najlepiej
nadziewać je po usmażeniu, szprycą z długą i cienką końcówką.
Komentarze
Prześlij komentarz