Zapraszam do kulinarnego świata kolorów i zdrowia na pizzę z warzywami:
ciasto:
1/2 kg pszennej mąki
1 szklanka ciepłej wody
4 łyżki oliwy (możesz zastąpić olejem)
1/2 łyżeczki soli
zaczyn:
3 dag świeżych drożdży
6 łyżek ciepłego mleka
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka pszennej mąki
obłożenie:
opakowanie warzyw na patelnię z przyprawą włoską (450 g)
20 dag startej mozzarelli
1/2 szklanki oliwek z zalewy
4 łyżki oliwy
sos:
4 czubate łyżki koncentratu pomidorowego
1/2 szklanki wody
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka świeżo startego czarnego pieprzu
1 łyżka suszonego oregano
1 łyżka suszonej bazylii
przyprawa z mrożonych warzyw na patelnię z przyprawą włoską
do podania:
20 dag sera feta
2 łyżki oliwy
listki bazylii (możesz zastąpić rukolą lub roszponką)
- Warzywa mrożone (przyprawę zachowaj) przesyp do miski i odstaw do
całkowitego rozmrożenia.
- Sos przygotuj poprzez dokładnie wymieszanie
wszystkich składników.
- Drożdże przełóż do miseczki, dodaj mleko, cukier
i mąkę, dokładnie wymieszaj, odstaw w ciepłe miejsce na 10 minut, żeby
drożdże "ruszyły".
- Mąkę przesiej do dużej miski, dodaj sól, zrób
zagłębienie i dodaj zaczyn oraz około szklanki ciepłej wody. Wymieszaj energicznie
- jeśli będzie trzeba dolej wody - masa powinna być miękka i nie musi być
bardzo jednolita. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 10
minut.
- Do ciasta wlej oliwę, wymieszaj łyżką i wyrabiaj
przez dosłownie kilka chwil, aż ciasto wchłonie oliwę, stanie się
błyszczące i elastyczne. Obsyp je mąką, włóż do miski, przykryj ściereczką
i odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut - powinno podwoić swoją objętość.
- Piekarnik rozgrzej do 240 stopni Celsjusza. Jeśli
używasz kamienia do pieczenia pizzy, włóż go do zimnego piekarnika i
dopiero rozgrzewaj.
- Ciasto podziel na 2 części. Rozwałkuj je na
cienkie placki, podsypując mąką. Podwyższ brzegi.
- Placek przełóż na kamień (nieprzywieralną blachę
lub na blachę wyłożoną papierem do pieczenia). Pozostałe ciasto przykryj
ściereczką lub folią spożywczą, żeby nie wysychało. Placek posmaruj sosem,
posyp połową sera, ułóż połowę warzyw. Pomiędzy nie powkładaj oliwki.
Skrop oliwą.
- Wstaw do piekarnika na 10-12 minut. Pizza jest
gotowa, kiedy brzegi się zarumienią.
- Powtórz z drugą połową ciasta i warzyw.
- Pizzę udekoruj bazylią i kawałkami fety. Posyp
odrobiną świeżo zmielonego czarnego pieprzu, spryskaj oliwą.
Komentarze
Prześlij komentarz