Zapraszam do wypróbowania przepisu
1 szklanka = 250 ml
Ciasto:
● 3 szklanki mąki pszennej (450 g)
● ¾ szklanki letniej wody (190 ml)
● 1½ łyżeczki (5g) drożdży instant (lub 20g świeżych
drożdży*)
● 1½ łyżeczki cukru
● 1 płaska łyżeczka soli
● 1 jajko
● 2 łyżki masła, temperatura pokojowa
Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki przełożyć do miski i zagnieść.
Od momentu, gdy ciasto zacznie ładnie odchodzić od miski wyrabiać jeszcze ok. 5
minut. Ciasto odstawić na 10 minut. Po tym czasie wyrobić ponownie przez ok. 5
minut. Ciasto powinno być prężne, o wyglądzie i konsystencji plasteliny. Ciasto
przełożyć do miski lekko wysmarowanej olejem. Miskę z ciastem przykryć
ściereczką i pozostawić na ok. 1 godzinę w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
2. Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części. Z każdej
części uformować bułkę, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, lekko
spłaszczyć ręką, przykryć i pozostawić na ok. 45 minut do wyrośnięcia. (Nie
dłużej, bo się za bardzo napuszą i stracą konsystencję kajzerek).
3. Wyrośnięte bułki można naciąć. (Polecam żyletkę, ale
może być też ostry nóż).
4. Bułki piec w nagrzanym piekarniku ok. 15- 17 minut w
temperaturze 225°C, grzałka góra- dół.
Uwaga:
* Jeśli używacie drożdży świeżych to można przygotować
najpierw zaczyn. (Nie jest to jednak konieczne. Bułki wyrosną również, jeśli
połączymy od razu wszystkie składniki). Zaczyn przygotowuje się, łącząc lekko
ciepłą wodę, pokruszone drożdże, cukier i kilka łyżek mąki. Całość należy
przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 10 minut. Wyrośnięty
zaczyn należy połączyć z resztą składników i dalej postępować jak w przepisie.
Komentarze
Prześlij komentarz