Drożdżówka z marmoladą dobra na wszystko

 

Witam dziś chcę podzielić się super przepisem na drożdżówkę z marmoladą serdecznie zapraszam.

 

Składniki

1. 250 g mąki pszennej

2. 4 g suchych drożdży

3. 4 łyżki cukru

4. 125 ml ciepłego mleka

5. 50 g bardzo rozpuszczonego masła

6. 1 jajko

7. szczypta soli

8. marmolada do posmarowania ciasta (użyłam marmolady wieloowocowej Orzech)

Przygotowanie

Mleko podgrzać musi być letnie, ale nie gorące, wlać do miski, wsypać drożdże, łyżkę cukru i łyżkę mąki, wymieszać.

Miskę przykryć ścierką, odstawić w ciepłe miejsce na około 20 minut, aby zaczyn zaczął pracować.

Następnie dodać pozostałe składniki, dobrze wyrobić dłońmi ciasto ponownie zakryć i odstawić do wyrośnięcia ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę podsypaną mąką, ponownie wyrobić.

Wałkiem rozwałkować ciasto na grubość około 1-1,5 cm i długość taką, by zmieściło się do keksówki.

Całą powierzchnię ciasta posmarować warstwą marmolady, zwinąć z rulon.

Zwinięte ciasto przełożyć do blaszki  wyłożonej papierem do pieczenia.

Odstawić na 10 minut przykryte ścierką.

W tym czasie należy przygotować kruszonkę.

 Składniki na kruszonkę

1.100 g mąki pszennej

2.50 g cukru

3.50 g masła

 Wykonanie:

Masło w temperaturze pokojowej połączyć z cukrem i stopniowo dodawać mąkę.

Rozcierać masę w dłoniach tak, by powstawały grudki, mniejsze i większe.

Tak przygotowaną kruszonką posypać ciasto.

Piekarnik nagrzać do 170'C, piec około 45-50 minut.

Smacznego

Komentarze