Drożdżówka z marmoladą dobra na wszystko
Witam dziś chcę podzielić się super przepisem na drożdżówkę
z marmoladą serdecznie zapraszam.
Składniki
1. 250 g mąki pszennej
2. 4 g suchych drożdży
3. 4 łyżki cukru
4. 125 ml ciepłego mleka
5. 50 g bardzo rozpuszczonego masła
6. 1 jajko
7. szczypta soli
8. marmolada do posmarowania ciasta (użyłam marmolady
wieloowocowej Orzech)
Przygotowanie
Mleko podgrzać musi być letnie, ale nie gorące, wlać do
miski, wsypać drożdże, łyżkę cukru i łyżkę mąki, wymieszać.
Miskę przykryć ścierką, odstawić w ciepłe miejsce na około
20 minut, aby zaczyn zaczął pracować.
Następnie dodać pozostałe składniki, dobrze wyrobić dłońmi
ciasto ponownie zakryć i odstawić do wyrośnięcia ciasto powinno podwoić swoją
objętość.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę podsypaną mąką,
ponownie wyrobić.
Wałkiem rozwałkować ciasto na grubość około 1-1,5 cm i
długość taką, by zmieściło się do keksówki.
Całą powierzchnię ciasta posmarować warstwą marmolady,
zwinąć z rulon.
Zwinięte ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
Odstawić na 10 minut przykryte ścierką.
W tym czasie należy przygotować kruszonkę.
1.100 g mąki pszennej
2.50 g cukru
3.50 g masła
Masło w temperaturze pokojowej połączyć z cukrem i stopniowo
dodawać mąkę.
Rozcierać masę w dłoniach tak, by powstawały grudki,
mniejsze i większe.
Tak przygotowaną kruszonką posypać ciasto.
Piekarnik nagrzać do 170'C, piec około 45-50 minut.
Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz