Smak niezapomnianych chwil z dzieciństwa nadal smakuje jak cebularz:
50 g świeżych drożdży lub 15 g suchych drożdży instant
1 łyżka cukru
500 g mąki
1 szklanka ciepłego mleka
1 jajko
2 łyżeczki soli
60 g masła
CEBULA Z MAKIEM
2 duże cebule
3 łyżki maku
1 łyżeczka soli
2 łyżki oleju
PRZYGOTOWANIE
CEBULA Z MAKIEM
• Cebulę najlepiej
jest przygotować na dzień lub dwa dni przed pieczeniem cebularzy. Cebulę należy
pokroić w grubą kostkę, obgotować przez 1 - 2 minuty we wrzątku i odcedzić.
Gorącą wymieszać z makiem, solą i olejem. Szybko przełożyć do słoika, szczelnie
zamknąć, a po ostygnięciu wstawić do lodówki.
CIASTO
• Świeże drożdże
wymieszać z cukrem, 2 łyżkami mąki i częścią ciepłego mleka. Pozostawić do
wyrośnięcia. Drożdże instant wymieszać od razu z mąką.
• Rozpuścić masło z
resztą mleka. Wyrośnięty rozczyn wraz z ciepłym mlekiem i masłem dodać do mąki
z solą. Jajko roztrzepać widelcem i dodać do pozostałych składników,
zostawiając 1 łyżkę na posmarowanie brzegów cebularzy.
• Wyrobić ciasto (10
- 15 minut), tak aby odstawało od ręki, w razie potrzeby dodać
trochę mąki. Pozostawić do wyrośnięcia (60 - 90 minut).
• Ciasto wyłożyć na
stolnicę posypaną mąką i powygniatać przez ok. 1 - 2 minuty, podzielić na 14
części. Każdą część rozwałkować na placek, ułożyć na cienko wysmarowanej olejem
blasze do pieczenia. Brzegi placków posmarować odłożonym jajkiem. Rozłożyć
cebulę z makiem. Zostawić do wyrośnięcia (30 - 60 minut).
• Piec przez ok. 20
minut w 180 stopniach C na lekko złoty kolor.
Komentarze
Prześlij komentarz