Chleb na miodzie ze śliwką super przepis
Witam chciałam się pochwalić przepisem na chleb na miodzie
ze śliwką zapraszam.
125g mąki pszennej razowej
1,5 łyżeczki soli
375 ml letniej wody
2 duże łyżki miodu
5-10 dag suszonych śliwek kalifornijskich
20 g drożdży
1 łyżka cukru
125 ml mleka
2 garści mąki żytniej razowej
150 ml letniej wody
W tym celu wsypujemy 2 garści mąki żytniej razowej do
naczynia i mieszamy z taką ilością letniej wody, by uzyskać konsystencję gęstej
śmietany.
Następnie zakwas należy przykryć wilgotną ściereczką i
odstawić w ciepłe miejsce na 2 doby.
W celu sporządzenia zaczynu należy pokruszyć drożdże,
wymieszać je z cukrem i zalać ciepłym mlekiem, całość posypać przy pomocy
sitka, łyżką mąki, a następnie odstawić na około 20 minut do wyrośnięcia.
Wymieszać mąkę żytnią z mąką pszenną, dodać sól i pokrojone
na drobne kawałki śliwki, wlać zaczyn wyrośnięte drożdże, a następnie stopniowo
dodawać wodę rozmieszaną z miodem i wyrabiać na gładkie ciasto.
Wyrabiać mieszając łyżką przez około 3-5 minut, tak aby
wprowadzić dość dużo powietrza.
Następnie wyrobione ciasto należy przykryć ściereczką i
odstawić w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.
Blaszkę keksówkę wysmarować oliwą i wysypać mąką, przełożyć
ciasto zwilżyć od góry wodą i wygładzić.
Pozostawić jeszcze na około 30 min do wyrośnięcia, ponownie
smarujemy ciasto wodą.
W trakcie nagrzewania się piekarnika, wkładamy do niego
żaroodporne naczynie z gorącą wodą, która parując zapewni odpowiednią
wilgotność.
Chleb wkładamy do pieca rozgrzanego do 200C i pieczemy ok.60
min.
Na koniec jeszcze raz smarujemy wodą i zostawiamy przez
chwilkę w piecu do wyschnięcia.
Po upieczeniu, chleb wyjąć z formy i włożyć do piekarnika
układając go odwrotnie trzeba pozostawić go przez około 10-15minut smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz