Chleb na miodzie ze śliwką super przepis

 

Witam chciałam się pochwalić przepisem na chleb na miodzie ze śliwką zapraszam.

 Składniki

 375g mąki żytniej razowej

125g mąki pszennej razowej

1,5 łyżeczki soli

375 ml letniej wody

2 duże łyżki miodu

5-10 dag suszonych śliwek kalifornijskich

20 g drożdży

1 łyżka cukru

125 ml mleka

2 garści mąki żytniej razowej

150 ml letniej wody

 Sposób przygotowania

 Na dwa dni przed zamierzonym pieczeniem chleba, należy sporządzić zakwas.

W tym celu wsypujemy 2 garści mąki żytniej razowej do naczynia i mieszamy z taką ilością letniej wody, by uzyskać konsystencję gęstej śmietany.

Następnie zakwas należy przykryć wilgotną ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 2 doby.

W celu sporządzenia zaczynu należy pokruszyć drożdże, wymieszać je z cukrem i zalać ciepłym mlekiem, całość posypać przy pomocy sitka, łyżką mąki, a następnie odstawić na około 20 minut do wyrośnięcia.

Wymieszać mąkę żytnią z mąką pszenną, dodać sól i pokrojone na drobne kawałki śliwki, wlać zaczyn wyrośnięte drożdże, a następnie stopniowo dodawać wodę rozmieszaną z miodem i wyrabiać na gładkie ciasto.

Wyrabiać mieszając łyżką przez około 3-5 minut, tak aby wprowadzić dość dużo powietrza.

Następnie wyrobione ciasto należy przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.

Blaszkę keksówkę wysmarować oliwą i wysypać mąką, przełożyć ciasto zwilżyć od góry wodą i wygładzić.

Pozostawić jeszcze na około 30 min do wyrośnięcia, ponownie smarujemy ciasto wodą.

W trakcie nagrzewania się piekarnika, wkładamy do niego żaroodporne naczynie z gorącą wodą, która parując zapewni odpowiednią wilgotność.

Chleb wkładamy do pieca rozgrzanego do 200C i pieczemy ok.60 min.

Na koniec jeszcze raz smarujemy wodą i zostawiamy przez chwilkę w piecu do wyschnięcia.

Po upieczeniu, chleb wyjąć z formy i włożyć do piekarnika układając go odwrotnie trzeba pozostawić go przez około 10-15minut smacznego

Komentarze