Cebularz zrobiłam sama

 

Witam chciałam pochwalić się przepisem na cebularz, który lubi mój wnuczek no i żeby nie kupować cebularzu w sklepie postanowiłam zrobić cebularz sama zapraszam na przepis.

Składniki

Ciasto

5 dag świeżych drożdży

1 łyżka cukru

50 dag mąki krupczatki

1 szklanka ciepłego mleka

1 jajko

2 łyżeczki soli

5 dag masła

Farsz

3 duże cebule

3 łyżki maku

1 łyżeczka soli

2 łyżki oleju

Sposób wykonania

Farsz należy najlepiej przygotować dzień przed pieczeniem cebularzy.

Cebulę pokroić w grubą kostkę, sparzyć we wrzątku i odcedzić.

Gorącą wymieszać z makiem, solą i olejem, posypać odrobiną mąki.

Przełożyć do słoika i szczelnie zamknąć, po ostygnięciu wstawić do lodówki.

Drożdże wymieszać z cukrem, 2 łyżkami mąki i częścią ciepłego mleka.

Pozostawić do wyrośnięcia.

Wyrośnięty rozczyn wraz z pozostałym ciepłym mlekiem z rozpuszczonym masłem dodać do przesianej mąki z solą.

Jajko roztrzepać widelcem i dodać do pozostałych składników można zostawić 1 łyżkę na posmarowanie brzegów cebularzy.

Wyrobić ciasto przez 30 minut ręcznie, lub krucej mikserem by odstawało od ręki, w razie potrzeby dodać trochę mąki.

Pozostawić do wyrośnięcia na godzinę.

Ciasto wyłożyć na stolnicę, wyrobić i podzielić na 12 części.

Każdą część rozwałkować na placek i ułożyć na wysmarowanej olejem blasze do pieczenia.

Brzegi placków można posmarować pozostałym jajkiem.

Rozłożyć farsz z cebuli i zostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.

Piec w 180 stopniach Celsjusza do uzyskania złotego koloru.

Komentarze