Cebularz zrobiłam
sama
Witam chciałam pochwalić się przepisem na cebularz, który
lubi mój wnuczek no i żeby nie kupować cebularzu w sklepie postanowiłam zrobić
cebularz sama zapraszam na przepis.
Składniki
Ciasto
5 dag świeżych drożdży
1 łyżka cukru
50 dag mąki krupczatki
1 szklanka ciepłego mleka
1 jajko
2 łyżeczki soli
5 dag masła
Farsz
3 duże cebule
3 łyżki maku
1 łyżeczka soli
2 łyżki oleju
Sposób wykonania
Farsz należy najlepiej przygotować dzień przed pieczeniem
cebularzy.
Cebulę pokroić w grubą kostkę, sparzyć we wrzątku i
odcedzić.
Gorącą wymieszać z makiem, solą i olejem, posypać odrobiną
mąki.
Przełożyć do słoika i szczelnie zamknąć, po ostygnięciu
wstawić do lodówki.
Drożdże wymieszać z cukrem, 2 łyżkami mąki i częścią
ciepłego mleka.
Pozostawić do wyrośnięcia.
Wyrośnięty rozczyn wraz z pozostałym ciepłym mlekiem z
rozpuszczonym masłem dodać do przesianej mąki z solą.
Jajko roztrzepać widelcem i dodać do pozostałych składników
można zostawić 1 łyżkę na posmarowanie brzegów cebularzy.
Wyrobić ciasto przez 30 minut ręcznie, lub krucej mikserem
by odstawało od ręki, w razie potrzeby dodać trochę mąki.
Pozostawić do wyrośnięcia na godzinę.
Ciasto wyłożyć na stolnicę, wyrobić i podzielić na 12
części.
Każdą część rozwałkować na placek i ułożyć na wysmarowanej
olejem blasze do pieczenia.
Brzegi placków można posmarować pozostałym jajkiem.
Rozłożyć farsz z cebuli i zostawić do wyrośnięcia na 1
godzinę.
Piec w 180 stopniach Celsjusza do uzyskania złotego koloru.
Komentarze
Prześlij komentarz