Paluch czosnkowy przepis palce lizać
Witam dziś wypróbowałam przepis na paluchy czosnkowe
znalazłam go tym razem w notesie mojej mamy paluchy czosnkowe są bardzo smaczne
zapraszam.
Paluchy czosnkowe zajadamy często jako przekąskę przy
oglądaniu jakiegoś dobrego filmu.
Składniki
Ciasto
1/2 kg mąki
50g świeżych drożdży
1 łyżka cukru
1 szklanka ciepłego mleka
1 jajko
3 łyżki oleju
1 łyżeczka soli
Do posmarowania ciasta
1 jajko
olej tyle samo ile rozbełtanego jajka
2 łyżeczki ziół prowansalskich
5 ząbków czosnku
sól, pieprz
Dodatkowo
150g żółtego sera
Sposób wykonania
W misce robimy zaczyn, mieszamy ze sobą drożdże, 1 łyżkę
mąki, 2 łyżki ciepłego mleka i 1 łyżkę cukru.
Pozostawiamy aż zaczyn zacznie się podnosić wtedy dodajemy
pozostałe mleko, mąkę, jajko, olej i sól.
Wyrabiamy do uzyskania gładkiego ciasta, pozostawiamy na
około 20 minut do wyrośnięcia.
Przygotowujemy mieszankę do smarowania ciasta, mieszamy ze sobą jajko, olej, zioła, sól,
pieprz i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Odrywamy po niedużych kawałkach ciasta, wałkujemy na kształt
prostokąta.
Tniemy na paski o grubości około 3 cm. Każdy z pasków
smarujemy przygotowaną mieszanką, składamy wzdłuż na pół i zwijamy w spiralkę,
układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Każdy z paluchów ponownie smarujemy mieszanką i posypujemy
żółtym serem.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 15-20 minut.
Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz