Paluch czosnkowy przepis palce lizać

 

Witam dziś wypróbowałam przepis na paluchy czosnkowe znalazłam go tym razem w notesie mojej mamy paluchy czosnkowe są bardzo smaczne zapraszam.

Paluchy czosnkowe zajadamy często jako przekąskę przy oglądaniu jakiegoś dobrego filmu.

Składniki

Ciasto

1/2 kg mąki

50g świeżych drożdży

1 łyżka cukru

1 szklanka ciepłego mleka

1 jajko

3 łyżki oleju

1 łyżeczka soli

Do posmarowania ciasta

1 jajko

olej tyle samo ile rozbełtanego jajka

2 łyżeczki ziół prowansalskich

5 ząbków czosnku

sól, pieprz

Dodatkowo

150g żółtego sera

Sposób wykonania

W misce robimy zaczyn, mieszamy ze sobą drożdże, 1 łyżkę mąki, 2 łyżki ciepłego mleka i 1 łyżkę cukru.

Pozostawiamy aż zaczyn zacznie się podnosić wtedy dodajemy pozostałe mleko, mąkę, jajko, olej i sól.

Wyrabiamy do uzyskania gładkiego ciasta, pozostawiamy na około 20 minut do wyrośnięcia.

Przygotowujemy mieszankę do smarowania ciasta,  mieszamy ze sobą jajko, olej, zioła, sól, pieprz i przeciśnięty przez praskę czosnek.

Odrywamy po niedużych kawałkach ciasta, wałkujemy na kształt prostokąta.

Tniemy na paski o grubości około 3 cm. Każdy z pasków smarujemy przygotowaną mieszanką, składamy wzdłuż na pół i zwijamy w spiralkę, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Każdy z paluchów ponownie smarujemy mieszanką i posypujemy żółtym serem.

Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 15-20 minut.

Smacznego

Komentarze