Pączki z bitą śmietaną super łatwy przepis
Witam mam propozycje na pączki z bitą śmietaną są to pączki,
które są zdrowsze ponieważ są pieczone,
a nie smażone bardzo szybko i łatwo można przygotować pączki z bitą śmietaną.
Ja często przygotowuję pączki z bitą śmietaną dla mojego
wnuczka, a on często i chętnie mi w tym pomaga.
Z takich pączków z bitą śmietaną które sami zrobimy mamy
sporo satysfakcji i bardzo nam smakują .
Rodzina kiedy dowiaduje się, że robimy pączki z bitą śmietaną to
natychmiast się zjawiają.
Składniki
400 g mąki
8 g drożdży instant
pół szklanki mleka
3 żółtka
1 jajko
30 g cukru
łyżka wódki lub spirytusu
2 łyżki soku z cytryny
gęsta śmietana 30% kubek 250 ml
2 łyżeczki cukru pudru do ubicia śmietany
cukier puder do posypania
olej do wysmarowania formy
Mąkę, drożdże, ciepłe mleko, jajka, wódkę, sok i 30g cukru
mieszamy i wyrabiamy ciasto.
Ciasto odstawiamy pod przykryciem na godzinę, najlepiej w
ciepłe miejsce.
Wyrośnięte dzielimy na 12 owalnych pączków.
Odstawiamy na pół godziny, pączki pieczemy w posmarowanej
olejem foremce ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni.
W połowie pieczenia należy pączki odwrócić.
Śmietanę jeszcze zimną dopiero co wyjętą z lodówki ubijamy
dodając pod koniec cukier.
W jeszcze ciepłych ale nie gorących pączkach robimy dziurkę
i szprycą nabijamy śmietanę.
Posypujemy cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz