Chleb kwaśny super zdrowy

 

Witam chciałam się podzielić przepisem na chleb kwaśny jest smaczny i zdrowy

Składniki

150 g zakwasu żytniego

400 g mąki orkiszowej razowej

100 g mąki żytniej typ 720

350 ml wody

łyżeczka cukru lub innego słodu

2 płaskie łyżeczki soli

opcjonalnie:

pół szklanki dowolnych ziaren i dodatków słonecznik, sezam, siemię  lniane, pestki dyni, czarnuszka, kminek, mak

łyżeczka suszonych drożdży piekarskich

 

Zakwas czas przygotowania 6 dni

składniki

240 g mąki żytniej typ 2000 po 30 g na każde dokarmianie

240 ml letniej wody po 30 ml na każde dokarmianie

Do wyparzonego słoika co dziennie przez 6 dni dodawać po 30g mąki i po 30 mil letniej wody.

Trzymać w lekko zakręconym słoiku w ciepłym miejscu.

Zakwas mieszać łyżką z drewna lub z plastiku.

 

Nastawianie zaczynu na chleb

do dużej miski dodaj

150 g zakwasu żytniego

250 g mąki orkiszowej

250 ml wody

składniki wymieszaj łyżką, tak aby się dokładnie połączyły

przykryj miskę czystą ścierką i odstaw w ciepłe miejsce w ok. 25-30°C na minimum 10-12 godzin,  najlepiej nastawić go wieczorem, tak by wyrósł przez noc

 

Nastawianie ciasta na chleb

do wyrośniętego zaczynu dodaj

150 g mąki orkiszowej

100 g mąki żytniej

100 ml wody wymieszanej z łyżeczką syropu

2 płaskie łyżeczki soli

0,5 szklanki ziaren

Przygotowanie

wyrób ciasto ręcznie, łyżką lub za pomocą miksera z hakiem, wyrobione ciasto przełóż do przygotowanej formy wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i obsypanej otrębami i wyrównaj jego powierzchnię zwilżoną w wodzie ręką.

Pozostaw chleb kwaśny do wyrośnięcia piecz w nagrzanym piekarniku w 200 stopni około 50 minut wystudź na kratce.

Komentarze