Tłusty czwartek nie obędzie bez pączka z marmoladą w lukrze

Pączek z marmoladą w lukrze

Ciasto:

500 g. mąki pszennej do podsypania

50 g. drożdży

5 żółtek

3 łyżki cukru

70 g. masła

1 szklanka mleka

1 aromat śmietankowy

szczypta soli

50 ml. wódki czystej

Lukier biały:

ok. 1 szklanka cukru pudru

4-5 kropli aromatu śmietankowego

3-4 łyżki przegotowanej wody

Lukier różowy:

ok. 1 szklanka cukru pudru

ok. 3-4 łyżek soku z aronii

Dodatkowo:

ok. 1 szklanki marmolady z róży lub ulubionej

odrobina oleju

tłuszcz do smażenia[u mnie smalec]

papierowy ręcznik do osaczenia

posypka cukrowa 

skórka pomarańczowa smażona w cukrze

Sposób przygotowania:

1. Mleko doprowadzamy do zagotowania, zestawiam z kuchni, dodaję masło, mieszam, studzę. Do ciepłego[ale nie gorącego]mleka dodaj cukier, drożdże, 0,5 szklanki mąki, mieszam, odstawiam na ok. 20 minut do wyrośnięcia. Do pozostałej mąki dodać żółtka, aromat, sól i wyrośnięty rozczyn, zagniatamy ciasto, dodaję alkohol i zagniatamy, aż zacznie odstawać od ręki i miski.

2. Ciasto posypuję cieniutko mąką, nakrywam ściereczką i odstawiam na ok. 30 minut aż podwoi swoją objętość.

3. Stolnicę posypać mąką, wyjmuję ciasto, lekko je zagniatamy, dzielę nożem na cztery i każdą część jeszcze na cztery, mam 16 części. Ręce maczać w odrobinie oleju, na każdą część nakładamy marmoladę i lepię pączki. Pączki układamy na posypanej cieniutko mąką stolnicy, pozostawiamy do wyrośnięcia.

4. Pączki smażę na gorącym tłuszczu z obu stron .

5. Pączki układamy na papierowym ręczniku. Składniki na lukier mieszamy. Jeszcze ciepłe pączki smaruje lukrami, część posypuję skórką pomarańczową lub posypką cukrową.


Komentarze