Pączek z marmoladą w lukrze
Ciasto:
500 g. mąki pszennej do podsypania
50 g. drożdży
5 żółtek
3 łyżki cukru
70 g. masła
1 szklanka mleka
1 aromat śmietankowy
szczypta soli
50 ml. wódki czystej
Lukier biały:
ok. 1 szklanka cukru pudru
4-5 kropli aromatu śmietankowego
3-4 łyżki przegotowanej wody
Lukier różowy:
ok. 1 szklanka cukru pudru
ok. 3-4 łyżek soku z aronii
Dodatkowo:
ok. 1 szklanki marmolady z róży lub ulubionej
odrobina oleju
tłuszcz do smażenia[u mnie smalec]
papierowy ręcznik do osaczenia
posypka cukrowa
skórka pomarańczowa smażona w cukrze
Sposób przygotowania:
1. Mleko doprowadzamy do zagotowania, zestawiam z kuchni, dodaję masło, mieszam, studzę. Do ciepłego[ale nie gorącego]mleka dodaj cukier, drożdże, 0,5 szklanki mąki, mieszam, odstawiam na ok. 20 minut do wyrośnięcia. Do pozostałej mąki dodać żółtka, aromat, sól i wyrośnięty rozczyn, zagniatamy ciasto, dodaję alkohol i zagniatamy, aż zacznie odstawać od ręki i miski.
2. Ciasto posypuję cieniutko mąką, nakrywam ściereczką i odstawiam na ok. 30 minut aż podwoi swoją objętość.
3. Stolnicę posypać mąką, wyjmuję ciasto, lekko je zagniatamy, dzielę nożem na cztery i każdą część jeszcze na cztery, mam 16 części. Ręce maczać w odrobinie oleju, na każdą część nakładamy marmoladę i lepię pączki. Pączki układamy na posypanej cieniutko mąką stolnicy, pozostawiamy do wyrośnięcia.
4. Pączki smażę na gorącym tłuszczu z obu stron .
5. Pączki układamy na papierowym ręczniku. Składniki na lukier mieszamy. Jeszcze ciepłe pączki smaruje lukrami, część posypuję skórką pomarańczową lub posypką cukrową.
Komentarze
Prześlij komentarz