Ciasto truskawkowe
Składniki:
Kruche ciasto:
• 2,5 szklanki mąki (mieszam zazwyczaj tortową z krupczatką w proporcji pół/pół)
• 5 żółtek
• 250 g zimnego masła
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 3 łyżki cukru pudru
Budyniowa pianka:
• 5 białek
• 1 szklanka cukru
• 2 opakowania budyniu malinowego (65 g)
• 1/3 szklanki oleju
Dodatkowo:
• 300 g truskawek
• cukier puder do oprószenia
Krok 1
Na stolnicę wsypujemy mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, a także dodajemy żółtka i masło. Zagniatamy kruche ciasto i dzielimy na 2 części – około 60% i 40%, wkładamy większą do lodówki na 10 minut, a mniejszą do zamrażalnika na czas podpiekania ciasta.
Krok 2
Foremkę (u mnie kwadratowa o rozmiarze 24 x 24 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Na spód foremki wykładamy większą część ciasta, wyrównujemy ręką i nakłuwamy widelcem. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 180ºC przez około 15 minut.
Krok 3
W tym czasie zaczynamy ubijać białka. Po ubiciu na sztywno, wsypujemy stopniowo drobny cukier, cały czas ubijając na najwyższych obrotach miksera. Następnie wsypujemy proszek budyniowy, wlewamy olej i lekko mieszamy trzepaczką.
Krok 4
Na podpieczony, ciepły spód ciasta wykładamy ubitą pianę.
Krok 5
Wyrównujemy i układamy pokrojone w ćwiartki truskawki.
Krok 6
Ścieramy na tarce mniejszą część ciasta i posypujemy wierzch. Piec 35-40 minut (bez termoobiegu) w temperaturze 180 stopni. Upieczone ciasto oprószyć lekko cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz