Smak letniej truskawki wiosenną porą w cieście truskawkowym

  Ciasto truskawkowe

Składniki:

Kruche ciasto:

• 2,5 szklanki mąki (mieszam zazwyczaj tortową z krupczatką w proporcji pół/pół)

• 5 żółtek

• 250 g zimnego masła

• 2 łyżeczki proszku do pieczenia

• 3 łyżki cukru pudru

Budyniowa pianka:

• 5 białek

• 1 szklanka cukru

• 2 opakowania budyniu malinowego (65 g)

• 1/3 szklanki oleju

Dodatkowo:

• 300 g truskawek

• cukier puder do oprószenia

Krok 1 

Na stolnicę wsypujemy mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, a także dodajemy żółtka i masło. Zagniatamy kruche ciasto i dzielimy na 2 części – około 60% i 40%, wkładamy większą do lodówki na 10 minut, a mniejszą do zamrażalnika na czas podpiekania ciasta.

Krok 2 

Foremkę (u mnie kwadratowa o rozmiarze 24 x 24 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Na spód foremki wykładamy większą część ciasta, wyrównujemy ręką i nakłuwamy widelcem. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 180ºC przez około 15 minut.

Krok 3 

W tym czasie zaczynamy ubijać białka. Po ubiciu na sztywno, wsypujemy stopniowo drobny cukier, cały czas ubijając na najwyższych obrotach miksera. Następnie wsypujemy proszek budyniowy, wlewamy olej i lekko mieszamy trzepaczką.

Krok 4 

Na podpieczony, ciepły spód ciasta wykładamy ubitą pianę.

Krok 5 

Wyrównujemy i układamy pokrojone w ćwiartki truskawki. 

Krok 6

Ścieramy na tarce mniejszą część ciasta i posypujemy wierzch. Piec 35-40 minut (bez termoobiegu) w temperaturze 180 stopni. Upieczone ciasto oprószyć lekko cukrem pudrem.


Komentarze