Pączek z marmoladą w lukrze super przepis
Witam dziś podaję przepis na pączki z marmoladą w lukrze
Składniki
250 ml mleka
50 g świeżych drożdży lub 14 g suszonych
3 łyżki cukru
500 g mąki pszennej tortowej
szczypta soli
1 łyżka cukru wanilinowego
1 jajko
4 żółtka
4 łyżki stołowe masła, roztopionego i ostudzonego
2 łyżki spirytusu
1 litr oleju np. rzepakowego, lub 4 kostki smalcu u mnie
smalec
marmolada lub konfitura dowolny smak
lukier około 250 g cukru pudru i 1 l- 2 łyżki wody lub soku
z cytryny
Przygotowanie
Podgrzać mleko ma być dość ciepłe, ale nie gorące, wlać do
pojemnika lub miski, dodać pokruszone drożdże, 1 łyżkę mąki i 1 łyżkę cukru.
Wymieszać i wstawić do garnka z bardzo ciepłą wodą.
Odstawić na około 15 minut do czasu aż drożdże porządnie się
spienią w międzyczasie przesiać mąkę do dużej miski, dodać sól i cukier
wanilinowy
jajko i żółtka utrzeć z pozostałymi 2 łyżkami cukru na białą
i puszystą pianę.
Do miski z mąką wlać wyrośnięte drożdże i wymieszać drewnianą
łyżką, dodać ubite jajka i wymieszać.
Następnie dokładnie wyrobić ciasto (ręką lub odpowiednią
końcówką miksera na najmniejszych obrotach.
Gdyby ciasto było za gęste, można dodać 2 - 3 łyżki ciepłego
mleka, ciasto ma odstawać od ręki.
Do wyrobionego ciasta dodać roztopione i ostudzone masło
oraz spirytus.
Zagnieść lub zmiksować ciasto do całkowitego połączenia się
składników przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Stolnicę podsypać
mąką, wyłożyć ciasto i powygniatać pozbywając się pęcherzy powietrza.
Ciasto rozwałkować na około 2 cm, szklanką wycinać kółka.
Krążki rozłożyć przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe
miejsce do wyrośnięcia.
Krążek rozpłaszczamy na dłoni, w środek kładziemy
łyżeczkę nadzienia, zlepiamy brzegi i lepimy kulkę.
Smażymy na rozgrzanym
tłuszczu w głębszym garnku z obu stron.
Komentarze
Prześlij komentarz