Pączek z marmoladą w lukrze super przepis

 

Witam dziś podaję przepis na pączki z marmoladą w lukrze

Składniki

250 ml mleka

50 g świeżych drożdży lub 14 g suszonych

3 łyżki cukru

500 g mąki pszennej tortowej

szczypta soli

1 łyżka cukru wanilinowego

1 jajko

4 żółtka

4 łyżki stołowe masła, roztopionego i ostudzonego

2 łyżki spirytusu

1 litr oleju np. rzepakowego, lub 4 kostki smalcu u mnie smalec

marmolada lub konfitura dowolny smak

lukier około 250 g cukru pudru i 1 l- 2 łyżki wody lub soku z cytryny

Przygotowanie

Podgrzać mleko ma być dość ciepłe, ale nie gorące, wlać do pojemnika lub miski, dodać pokruszone drożdże, 1 łyżkę mąki i 1 łyżkę cukru.

Wymieszać i wstawić do garnka z bardzo ciepłą wodą.

Odstawić na około 15 minut do czasu aż drożdże porządnie się spienią w międzyczasie przesiać mąkę do dużej miski, dodać sól i cukier wanilinowy

jajko i żółtka utrzeć z pozostałymi 2 łyżkami cukru na białą i puszystą pianę.

Do miski z mąką wlać wyrośnięte drożdże i wymieszać drewnianą łyżką, dodać ubite jajka i wymieszać.

Następnie dokładnie wyrobić ciasto (ręką lub odpowiednią końcówką miksera na najmniejszych obrotach.

Gdyby ciasto było za gęste, można dodać 2 - 3 łyżki ciepłego mleka, ciasto ma odstawać od ręki.

Do wyrobionego ciasta dodać roztopione i ostudzone masło oraz spirytus.

Zagnieść lub zmiksować ciasto do całkowitego połączenia się składników przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Stolnicę  podsypać mąką, wyłożyć ciasto i powygniatać pozbywając się pęcherzy powietrza.

Ciasto rozwałkować na  około 2 cm, szklanką wycinać kółka.

Krążki rozłożyć  przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce  do wyrośnięcia.

 Krążek  rozpłaszczamy na dłoni, w środek kładziemy łyżeczkę nadzienia, zlepiamy brzegi i lepimy kulkę.

Smażymy  na rozgrzanym tłuszczu w głębszym garnku z obu stron.

lukier smarujemy na gorący jeszcze pączek

Komentarze