Cycki murzynki przepis babci Ani

Witam dziś polecam kolejny przepis z zeszytu babci Ani zapraszam

Składniki na biszkopt

4 jaja

3/4 szklanki cukru

½ szklanki mąki pszennej

½ szklanki mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

4 łyżki letniej wody

Wykonanie

Białka ubijamy na sztywno stopniowo dodając cukier. 

Dodajemy żółtka i miksujemy następnie wsypujemy mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i wodę, delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. 

Wykładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy 35 minut w temp. 180 stopni studzimy.

Składniki na ciasto makowo kokosowe

6 białek

210 g cukru

100 g wiórek kokosowych

3/4 szklanki suchego maku

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie

Białka ubijamy na sztywno z cukrem dodajemy wiórki, mak i proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy. 

Wykładamy na blachę do pieczenia wyłożoną papierem. Pieczemy 40 minut w temp. 170 stopni studzimy.

Składniki na krem

6 żółtek

budyń waniliowy

1 ½ szklanki mleka

3 łyżki mąki pszennej

9 łyżek cukru

cukier waniliowy

250 g masła

1/ 2 szklanki mleka mieszamy dokładnie z żółtkami, cukrami, budyniem i mąką. 

Resztę mleka gotujemy. na gotujące mleko wlewamy masę żółtkową i gotujemy budyń. studzimy. Miksujemy z masłem.

Dodatkowo:

słoik dżemu brzoskwiniowego lub innego

duże opakowanie okrągłych biszkoptów

100 ml wódki do nasączenia biszkoptów

rodzynki kilkanaście sztuk

polewa może być gotowa

Wykonanie 

Na biały biszkopt nakładamy dżem,  następnie nakładamy biszkopt makowy.

Na biszkopt makowy nakładamy krem, a na krem nasączone małe biszkopty polewamy polewą i na każdy biszkopt nakładamy rodzynkę 

smacznego.

Komentarze