Cycki murzynki przepis babci Ani
Witam dziś polecam kolejny przepis z zeszytu babci Ani zapraszam
Składniki na biszkopt
4 jaja
3/4 szklanki cukru
½ szklanki mąki pszennej
½ szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki letniej wody
Wykonanie
Białka ubijamy na sztywno stopniowo dodając cukier.
Dodajemy żółtka i miksujemy następnie wsypujemy mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i wodę, delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.
Wykładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy 35 minut w temp. 180 stopni studzimy.
Składniki na ciasto makowo kokosowe
6 białek
210 g cukru
100 g wiórek kokosowych
3/4 szklanki suchego maku
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie
Białka ubijamy na sztywno z cukrem dodajemy wiórki, mak i proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy.
Wykładamy na blachę do pieczenia wyłożoną papierem. Pieczemy 40 minut w temp. 170 stopni studzimy.
Składniki na krem
6 żółtek
budyń waniliowy
1 ½ szklanki mleka
3 łyżki mąki pszennej
9 łyżek cukru
cukier waniliowy
250 g masła
1/ 2 szklanki mleka mieszamy dokładnie z żółtkami, cukrami, budyniem i mąką.
Resztę mleka gotujemy. na gotujące mleko wlewamy masę żółtkową i gotujemy budyń. studzimy. Miksujemy z masłem.
Dodatkowo:
słoik dżemu brzoskwiniowego lub innego
duże opakowanie okrągłych biszkoptów
100 ml wódki do nasączenia biszkoptów
rodzynki kilkanaście sztuk
polewa może być gotowa
Wykonanie
Na biały biszkopt nakładamy dżem, następnie nakładamy biszkopt makowy.
Na biszkopt makowy nakładamy krem, a na krem nasączone małe biszkopty polewamy polewą i na każdy biszkopt nakładamy rodzynkę
smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz