Makowiec królewski przepis babci Ani

 

Witam ostatnio postanowiłam sięgnąć po zeszyt mojej babci Ani i zrobić makowiec królewski.

Wyszedł wyśmienicie i zniknął prawie natychmiast.

Ale oprócz makowca królewskiego znalazłam jeszcze inne fajne przepisy na ciasta i pozwolę sobie, że się nimi podzielę.

Znalazłam tam na przykład takie ciasta jak cycki murzynki, ciasto truskawkowe, babeczki z owocami, mufinki niebieskie, pączki z marmoladą w lukrze jest tam sporo przepisów na ciasta i chleby na przykład chleb żytni lniany, chleb sojowy, chałka .

A teraz przepis na makowiec królewski zapraszam.

Składniki

  na ciasto:

1. szklanka mąki pszennej

2. pół kostki margaryny

3. 2 łyżki cukru

4. 1 łyżeczka proszku do pieczenia

5. łyżka śmietany

6. 1 jajko

7. gotowa masa makowa w puszce, lub sparzony i zmielony dwu krotnie mak ok 1/2 kg

8. bakalie: orzechy, migdały, rodzynki

9. polewa czekoladowa

 

Sposób przygotowania

 

1. Z mąki, proszku do pieczenia, margaryny, cukru, śmietany i żółtka zagniatamy kruche ciasto.

2. Rozwałkowujemy prostokątny placek i wykładamy go na blachę wyłożoną pergaminem, na ciasto wykładamy masę makową.

3. Na masę wykładamy nasze bakalie rozdrobnione i wymieszane z ubitym na sztywno białkiem z łyżeczką cukru.

4. Ciasto pieczemy 30 lub 40 minut w temperaturze 180 stopni.

5. Ciasto możemy polać gotową polewą czekolado

Przepis nie jest trudny w wykonaniu ale bardzo dobry.

Smacznego.

Komentarze