Makowiec królewski przepis babci Ani
Witam ostatnio postanowiłam sięgnąć po zeszyt mojej babci
Ani i zrobić makowiec królewski.
Wyszedł wyśmienicie i zniknął prawie natychmiast.
Ale oprócz makowca królewskiego znalazłam jeszcze inne fajne
przepisy na ciasta i pozwolę sobie, że się nimi podzielę.
Znalazłam tam na przykład takie ciasta jak cycki murzynki,
ciasto truskawkowe, babeczki z owocami, mufinki niebieskie, pączki z marmoladą w
lukrze jest tam sporo przepisów na ciasta i chleby na przykład chleb żytni
lniany, chleb sojowy, chałka .
A teraz przepis na makowiec królewski zapraszam.
Składniki
na ciasto:
1. szklanka mąki pszennej
2. pół kostki margaryny
3. 2 łyżki cukru
4. 1 łyżeczka proszku do pieczenia
5. łyżka śmietany
6. 1 jajko
7. gotowa masa makowa w puszce, lub sparzony i zmielony dwu
krotnie mak ok 1/2 kg
8. bakalie: orzechy, migdały, rodzynki
9. polewa czekoladowa
Sposób przygotowania
1. Z mąki, proszku do pieczenia, margaryny, cukru, śmietany
i żółtka zagniatamy kruche ciasto.
2. Rozwałkowujemy prostokątny placek i wykładamy go na
blachę wyłożoną pergaminem, na ciasto wykładamy masę makową.
3. Na masę wykładamy nasze bakalie rozdrobnione i wymieszane
z ubitym na sztywno białkiem z łyżeczką cukru.
4. Ciasto pieczemy 30 lub 40 minut w temperaturze 180
stopni.
5. Ciasto możemy polać gotową polewą czekolado
Przepis nie jest trudny w wykonaniu ale bardzo dobry.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz