Jednak chałkę wolę z Nowej Piekarni z Łukowa, smacznego

 Chałka

Ciasto drożdżowe:

● 250 ml mleka, lekko ciepłego

● 70 g cukru

● 20 g świeżych drożdży (lub 7 g drożdży instant*)

● 1 jajko (rozmiar M), temperatura pokojowa

● 500 g mąki pszennej lub jasnej orkiszowej (typu 630)

● 60 g masła, temperatura pokojowa

● szczypta soli

● skórka starta z pomarańczy lub cytryny (opcjonalnie)

Kruszonka:

● 60 g mąki pszennej

● 40 g masła

● 30 g cukru

Dodatkowo:

● 1 jajko

Sposób przygotowania:

1. Przygotować ciasto drożdżowe: Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 4 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.

2. Resztę z 500g mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, sól i wymieszać. Dodać jajko, miękkie masło, wyrośnięty zaczyn i ewentualnie startą skórkę z pomarańczy lub cytryny. Wyrobić ciasto, najlepiej mikserem lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta. (Miksować co najmniej 3 minuty).

3. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.

4. W międzyczasie przygotować kruszonkę: Wszystkie składniki zagnieść. Gotową kruszonkę włożyć do lodówki.

5. Wyrośnięte ciasto chwilę zagnieść. Podzielić na 3 równe części i uformować 3 wałki o długości równej długości blachy (ok. 47- 50 cm).

6. Dużą blachę wyłożyć papier do pieczenia. Wałki przełożyć na blachę i zapleść warkocz. Końce warkocza zlepić i podwinąć pod spód chałki. (Można również chałkę zapleść na posypanym mąką blacie i gotową przenieść na blachę).

7. Chałkę przykryć ściereczką i pozostawić na ok. 30 minut do wyrośnięcia.

8. Wyrośniętą chałkę posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać kruszonką. (Kruszonki jest dużo. Docisnąć ją również do boków chałki).

9. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 35 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół, aż ciasto ładnie się zarumieni. Pozostawić do ostygnięcia.


Komentarze