Ciasto truskawkowe wspomnienie  z lata

 

Witam dziś mamy pogo9dę trochę jesienną zamiast wiosennej, no i dlatego na poprawę  humoru postanowiłam upiec ciasto truskawkowe.

Do tego ciasta truskawkowego użyłam truskawek mrożonych i od razu poprawił nam się  humor

Cała rodzina ucieszyła się z tego mojego pomysłu  zaczęliśmy nawet wspominać czas spędzony na wakacjach i oprócz ciasta truskawkowego były inne pyszne ciasta, które jedliśmy na przykład pączki z marmoladą w lukrze, mufinki niebieskie, babeczki z owocami, makowiec królewski, cycki murzynki no i bezy 100g, które często kupowałam w zaprzyjaźnionej cukierni.

Pewnie jeszcze podam jakieś przepisy

zapraszam na przepis.

ciasto truskawkowe

Składniki

1. Mąka pszenna typ 500 500 g 2 szklanki

2. Cukier 250 g 1 szklanka

3. Jajko 4 szt.

4. Truskawki mrożone 500 g 2 szklanki

5. Olej rzepakowy 60 ml

6. Przyprawy

7. cukier wanilinowy

8. proszek do pieczenia

Wykonanie

 1. Jajka rozbij do miski i utrzyj z cukrem, stopniowo dodawaj olej i dokładnie wymieszaj.

2. Mąkę przesiej przez sito, połącz z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem.

3. Suche składniki wsyp do utartych jajek i dokładnie wymieszaj.

4. Wylej ciasto na blachę i dodaj wcześniej rozmrożone truskawki.

5. Koniecznie odlej sok, który powstał z truskawek.

6. Piecz ciasto przez 50 minut w 180 stopniach smacznego.

Komentarze