Chleb sojowy pyszny i zdrowy
Witam chciałam się podzielić super przepisem na chleb
sojowy, który musiałam upiec właśnie kiedy wpadła do mnie niespodziewanie
rodzina, a sklepy były pozamykane oczywiście wszystkim smakował byli bardzo
zachwyceni rodzinka mówiła nie dość, że
smacznie to i zdrowo ja często wypiekam różne pieczywo.
Wolę zresztą na pewno jak każdy z nas wiedzieć co się w
danym pieczywie znajduje.
No i mogę dodawać sobie do chleba sojowego jeszcze inne
nasiona i ziarna dlatego zapraszam na przepis.
Chleb sojowy
Składniki:
1 szklanka maki kukurydzianej
1 szklanka maki gryczanej
1 łyżeczka cukru trzcinowego
1 łyżeczka soli
0.5 łyżeczki sody
150g mleka
100g kwaśnej śmietany
2 jajka
ok 100g oleju rzepakowego
1/2 szklanki ugotowanej soi
Sposób wykonania
Suche składniki łączymy w misce następnie dajemy mleko,
śmietanę i jajka.
Mieszamy dodajemy stopniowo olej rzepakowy tyle, aby ciasto
na chleb miało konsystencję kwaśnej śmietany.
Na końcu dodajemy soję, mieszamy wszystko.
Wylewamy do natłuszczonej blaszki najlepiej keksowej i pieczemy
w nagrzanym do 180 st.C piekarniku ok. 40-50 minut, do suchego patyczka
Smacznego.
Chleb sojowy wyszedł bardzo ale to bardzo pyszny moi goście
od razu wzięli sobie ode mnie ten właśnie przepis.
Postanowiłam sobie wypróbowywać jeszcze inne chleby na
przykład chleb żytni lniany myślę że
także bardzo zdrowy obiecuje podzielić się przepisem tak jak na ten chleb
sojowy.
Komentarze
Prześlij komentarz