Chleb sojowy pyszny i zdrowy

 

Witam chciałam się podzielić super przepisem na chleb sojowy, który musiałam upiec właśnie kiedy wpadła do mnie niespodziewanie rodzina, a sklepy były pozamykane oczywiście wszystkim smakował byli bardzo zachwyceni rodzinka mówiła  nie dość, że smacznie to i zdrowo   ja często wypiekam różne pieczywo.

Wolę zresztą na pewno jak każdy z nas wiedzieć co się w danym pieczywie znajduje.

No i mogę dodawać sobie do chleba sojowego jeszcze inne nasiona i ziarna dlatego zapraszam na przepis.

Chleb sojowy

Składniki:

1 szklanka maki kukurydzianej

1 szklanka maki gryczanej

1 łyżeczka cukru trzcinowego

1 łyżeczka soli

0.5 łyżeczki sody

150g mleka

100g kwaśnej śmietany

2 jajka

ok 100g oleju rzepakowego

1/2 szklanki ugotowanej soi

Sposób wykonania

Suche składniki łączymy w misce następnie dajemy mleko, śmietanę i jajka.

Mieszamy dodajemy stopniowo olej rzepakowy tyle, aby ciasto na chleb miało konsystencję kwaśnej śmietany.

Na końcu dodajemy soję, mieszamy wszystko.

Wylewamy do natłuszczonej blaszki najlepiej keksowej i pieczemy w nagrzanym do 180 st.C piekarniku ok. 40-50 minut, do suchego patyczka

Smacznego.

Chleb sojowy wyszedł bardzo ale to bardzo pyszny moi goście od razu wzięli sobie ode mnie ten właśnie przepis.

Postanowiłam sobie wypróbowywać jeszcze inne chleby na przykład  chleb żytni lniany myślę że także bardzo zdrowy obiecuje podzielić się przepisem tak jak na ten chleb sojowy.

Komentarze