Chleb żytni lniany
Zaczyn:
● 100 g mąki pszennej (daję chlebową)
● 100 g wody
● 30 g aktywnego zakwasu żytniego
Siemię lniane:
● 100 g siemienia lnianego
● 180 ml wody
Ciasto chlebowe:
● 100 g mąki żytniej (dowolnej)
● 400 g mąki pszennej (dowolnej)
● 300- 400 g wody*
● 15 g świeżych drożdży (lub 1 łyżeczka suchych drożdży instant. Ja daję zawsze świeże)
● 2 płaskie łyżeczki soli (17g)
● zaczyn (podany powyżej)
● siemię lniane (podane powyżej)
Sposób przygotowania:
1. 12- 16 godzin przed pieczeniem (najlepiej wieczorem lub rano) należy przygotować zaczyn i siemię lniane. Wszystkie składniki na zaczyn wymieszać, przykryć folią spożywczą i pozostawić na 12- 16 godzin. Siemię lniane wymieszać z wodą, przykryć i również odstawić na 12- 16 godzin.
2. Po 12- 16 godzinach w dużej misce połączyć zaczyn z siemieniem lnianym, mąkami, wodą, pokruszonymi drożdżami i solą. Wszystko wymieszać łyżką lub mikserem z hakami do wyrabiania ciasta. (Mieszam zawsze łyżką). Nie trzeba wyrabiać długo. Wystarczy wymieszać tylko do połączenia składników.
3. Ciasto przełożyć do formy keksowej (o długości 30 cm) wysmarowanej olejem i posypanej otrębami żytnimi (lub bułką tartą) i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 30- 60 minut. (Ciasto wyraźnie urośnie i wypełni formę).
4. Piekarnik rozgrzać do 210°C, grzałka góra- dół.
5. Chleb wstawić do nagrzanego piekarnika, spryskać z góry wodą i piec 10 minut.
6. Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 180°C i piec dalej ok. 40- 50 minut. (Skórka musi być mocno zarumieniona).
7. Po upieczeniu chleb można pozostawić na kilka minut w formie, następnie wyłożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Komentarze
Prześlij komentarz