Chleb lniany balsamem na problemy żołądkowe

Chleb żytni lniany


 Zaczyn:

● 100 g mąki pszennej (daję chlebową)

● 100 g wody

● 30 g aktywnego zakwasu żytniego

Siemię lniane:

● 100 g siemienia lnianego

● 180 ml wody

Ciasto chlebowe:

● 100 g mąki żytniej (dowolnej)

● 400 g mąki pszennej (dowolnej)

● 300- 400 g wody*

● 15 g świeżych drożdży (lub 1 łyżeczka suchych drożdży instant. Ja daję zawsze świeże)

● 2 płaskie łyżeczki soli (17g)

● zaczyn (podany powyżej)

● siemię lniane (podane powyżej)

Sposób przygotowania:

1. 12- 16 godzin przed pieczeniem (najlepiej wieczorem lub rano) należy przygotować zaczyn i siemię lniane. Wszystkie składniki na zaczyn wymieszać, przykryć folią spożywczą i pozostawić na 12- 16 godzin. Siemię lniane wymieszać z wodą, przykryć i również odstawić na 12- 16 godzin.

2. Po 12- 16 godzinach w dużej misce połączyć zaczyn z siemieniem lnianym, mąkami, wodą, pokruszonymi drożdżami i solą. Wszystko wymieszać łyżką lub mikserem z hakami do wyrabiania ciasta. (Mieszam zawsze łyżką). Nie trzeba wyrabiać długo. Wystarczy wymieszać tylko do połączenia składników.

3. Ciasto przełożyć do formy keksowej (o długości 30 cm) wysmarowanej olejem i posypanej otrębami żytnimi (lub bułką tartą) i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 30- 60 minut. (Ciasto wyraźnie urośnie i wypełni formę).

4. Piekarnik rozgrzać do 210°C, grzałka góra- dół.

5. Chleb wstawić do nagrzanego piekarnika, spryskać z góry wodą i piec 10 minut.

6. Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 180°C i piec dalej ok. 40- 50 minut. (Skórka musi być mocno zarumieniona).

7. Po upieczeniu chleb można pozostawić na kilka minut w formie, następnie wyłożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.


Komentarze