Chałka przepis babci Ani
Witam chciałam się podzielić pysznym przepisem na chałkę
zawsze jadłam chałkę u mojej babci Ani.
Była chałka i kubek mleka na to wspomnienie ślinka cieknie
oto przepis.
Składniki
Ciasto na chałkę
500 g mąki pszennej
7 g Drożdży suszonych
150 g cukru
2 łyżeczki Cukru z wanilią
szczypta soli
1 jajko
250 ml ciepłego mleka
100 g rozpuszczonego masła
Kruszonka do chałki drożdżowej
80 g mąki pszennej
60 g cukru
2 łyżeczki cukru z wanilią
50 g zimnego masła
Do posmarowania:
1 jajko
6 łyżek wody
Wykonanie
Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
Do misy wsyp mąkę pszenną, drożdże suszone, cukier, cukier z
wanilią i sól dokładnie wymieszaj.
Następnie do wymieszanych suchych składników dodaj jajko, ciepłe
mleko i rozpuszczone masło.
Dokładnie zagnieć na jednolite ciasto, dobrze zagniecione
ciasto nie powinno zbytnio kleić się do rąk.
Misę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w
ciepłe miejsce na około godzinę.
Po wyrośnięciu lekko zagnieć ciasto, a następnie podziel je
na 2 części.
Obie części podziel na 3 równe kawałki i z każdego zrób
wałek o długości około 30 cm.
Złącz ze sobą końce trzech wałków i zaplataj jak klasyczny
warkocz, przekładając je na przemian, tak samo przygotuj drugą chałkę.
Warkocze ułóż na wcześniej przygotowanej blasze, podwiń ich
końce pod spód, przykryj ściereczką i odstaw do ponownego wyrośnięcia na około
30-40 minut.
W tym czasie przygotuj kruszonkę i nagrzej piekarnik do
180°C.
Zimne masło, cukier, cukier z wanilią i mąkę zagnieć na
kruszonkę.
Kruszonkę odstaw do lodówki na czas ponownego wyrastania
chałki.
Wyrośnięte chałki posmaruj roztrzepanym jajkiem i następnie
posyp wcześniej przygotowaną kruszonką.
Piecz przez około 25 minut w nagrzanym piekarniku.
Po upieczeniu odłóż na kratkę do wystudzenia.
Komentarze
Prześlij komentarz