Chałka przepis babci Ani

Witam chciałam się podzielić pysznym przepisem na chałkę zawsze jadłam chałkę u mojej babci Ani.

Była chałka i kubek mleka na to wspomnienie ślinka cieknie oto przepis.

Składniki

Ciasto na chałkę

500 g mąki pszennej

7 g Drożdży suszonych

150 g cukru

2 łyżeczki Cukru z wanilią

szczypta soli

1 jajko

250 ml ciepłego mleka

100 g rozpuszczonego masła

Kruszonka do chałki drożdżowej

80 g mąki pszennej

60 g cukru

2 łyżeczki cukru z wanilią

50 g zimnego masła

Do posmarowania:

1 jajko

6 łyżek wody

Wykonanie

Blachę wyłóż papierem do pieczenia.

Do misy wsyp mąkę pszenną, drożdże suszone, cukier, cukier z wanilią i sól dokładnie wymieszaj.

Następnie do wymieszanych suchych składników dodaj jajko, ciepłe mleko i rozpuszczone masło.

Dokładnie zagnieć na jednolite ciasto, dobrze zagniecione ciasto nie powinno zbytnio kleić się do rąk.

Misę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około godzinę.

Po wyrośnięciu lekko zagnieć ciasto, a następnie podziel je na 2 części.

Obie części podziel na 3 równe kawałki i z każdego zrób wałek o długości około 30 cm.

Złącz ze sobą końce trzech wałków i zaplataj jak klasyczny warkocz, przekładając je na przemian, tak samo przygotuj drugą chałkę.

Warkocze ułóż na wcześniej przygotowanej blasze, podwiń ich końce pod spód, przykryj ściereczką i odstaw do ponownego wyrośnięcia na około 30-40 minut.

W tym czasie przygotuj kruszonkę i nagrzej piekarnik do 180°C.

Zimne masło, cukier, cukier z wanilią i mąkę zagnieć na kruszonkę.

Kruszonkę odstaw do lodówki na czas ponownego wyrastania chałki.

Wyrośnięte chałki posmaruj roztrzepanym jajkiem i następnie posyp wcześniej przygotowaną kruszonką.

Piecz przez około 25 minut w nagrzanym piekarniku.

Po upieczeniu odłóż na kratkę do wystudzenia.

Komentarze