Słoneczko
Witam chciałam zaproponować wszystkim przepis na wspaniałą przekąskę
słoneczko jest bardzo pyszna i łatwa do zrobienia zapraszam.
Składniki
Ciasto
3 dag drożdży
1 płaska łyżeczka cukru
1 płaska łyżeczka soli
1 łyżka oleju
1 szklanka mleka
3 szklanki mąki
Farsz
1 opakowanie mrożonego szpinaku 450g
6 łyżek kukurydzy
4 ząbki czosnku
2 cebule
60 dkg sera mozarella
1 laska kiełbasy
sól, pieprz,
1 jajko
garść słonecznika łuskanego
1 łyżka oleju
Dodatkowo
1 jajko do posmarowania
słonecznik do posypania
Wykonanie
W głębokiej misce mieszamy drożdże z solą i cukrem aż staną
się płynne.
Dodajemy olej i ciepłe mleko, mieszamy, na koniec wsypujemy
mąkę i wyrabiamy ciasto.
Posypujemy mąką, przykrywamy i odstawiamy na ok 30 minut aż
podwoi swoją objętość.
W tym czasie kiełbasę oraz cebulę kroimy w kosteczkę i
smażymy na rozgrzanej, natłuszczonej patelni, następnie wrzucamy szpinak i
dusimy pod przykryciem ok 10 minut, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek,
kukurydzę, słonecznik oraz starty ser mozzarela.
Doprawiamy do smaku, studzimy i dodajemy jajko, całość
mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie części, oba kawałki ciasta rozwałkowujemy na
dwie równe okręgi.
Na jednym z nich na środku nakładamy 2 łyżki farszu a
pozostały farsz rozkładamy wokół ciasta po bokach tworząc obręcz, zostawiając
ok 4 cm od brzegu. Ciasto z nałożonym farszem przykrywamy drugą częścią
rozwałkowanego ciasta.
Końcówki ciasta dokładnie zlepiamy i ugniatamy widelcem,
układamy na środku kubek i lekko go dociskamy, boki słoneczka nacinamy nożem i
każdy przekrojony kawałek odwracamy farszem do góry .
Całość smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy
słonecznikiem.
Pieczemy w 180 C przez około 35min, słoneczko dobrze komponuje się z sosem czosnkowym bądź
ketchupem.
Komentarze
Prześlij komentarz