Słoneczko

 

Witam chciałam zaproponować  wszystkim przepis na wspaniałą przekąskę słoneczko jest bardzo pyszna i łatwa do zrobienia zapraszam.

Składniki

Ciasto

3 dag drożdży

1 płaska łyżeczka cukru

1 płaska łyżeczka soli

1 łyżka oleju

1 szklanka mleka

3 szklanki mąki

Farsz

1 opakowanie  mrożonego szpinaku 450g

6 łyżek kukurydzy

4 ząbki czosnku

2 cebule

60 dkg sera mozarella

1 laska kiełbasy

sól, pieprz,

1 jajko

garść słonecznika łuskanego

1 łyżka oleju

Dodatkowo

1 jajko do posmarowania

słonecznik do posypania

Wykonanie

W głębokiej misce mieszamy drożdże z solą i cukrem aż staną się płynne.

Dodajemy olej i ciepłe mleko, mieszamy, na koniec wsypujemy mąkę i wyrabiamy ciasto.

Posypujemy mąką, przykrywamy i odstawiamy na ok 30 minut aż podwoi swoją objętość.

W tym czasie kiełbasę oraz cebulę kroimy w kosteczkę i smażymy na rozgrzanej, natłuszczonej patelni, następnie wrzucamy szpinak i dusimy pod przykryciem ok 10 minut, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, kukurydzę, słonecznik oraz starty ser mozzarela.

Doprawiamy do smaku, studzimy i dodajemy jajko, całość mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie części, oba kawałki ciasta rozwałkowujemy na dwie równe okręgi.

Na jednym z nich na środku nakładamy 2 łyżki farszu a pozostały farsz rozkładamy wokół ciasta po bokach tworząc obręcz, zostawiając ok 4 cm od brzegu. Ciasto z nałożonym farszem przykrywamy drugą częścią rozwałkowanego ciasta.

Końcówki ciasta dokładnie zlepiamy i ugniatamy widelcem, układamy na środku kubek i lekko go dociskamy, boki słoneczka nacinamy nożem i każdy przekrojony kawałek odwracamy farszem do góry .

Całość smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy słonecznikiem.

Pieczemy w 180 C przez około 35min, słoneczko dobrze  komponuje się z sosem czosnkowym bądź ketchupem.

Komentarze