Snikers 300 g
•600 g mąki pszennej (3,5 szklanki mąki)
•100 g cukru (pół szklanki) np. trzcinowego
•2 jajka
•2 żółtka
•200 g masła
•2 łyżki mleka
•3 łyżki miodu np. wielokwiatowy lub lipowy
•2 łyżeczki sody oczyszczonej
•1 łyżeczka esencji waniliowej
Warstwa 1
•1 budyń np. waniliowy lub śmietankowy
•1 łyżka mąki ziemniaczanej
•0,5 l mleka
Warstwa 2
•1 mała puszka (około 200g) masy kajmakowej
Polewa orzechowa:
•200 g posiekanych ulubionych orzechów np. włoskich, ziemnych, laskowych
•100 g masła
•4 łyżki miodu
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Wszystkie składniki ciasta umieść w misce. Wyrób ręcznie lub za pomocą miksera planetarnego na jednolitą masę. Podziel na trzy równe części każdy po około 400 g każda. Następnie włóż do lodówki na około jedną godzinę. Po tym czasie przełóż każdą cześć ciasta do formy o wymiarach 25 x 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy placek rozciągnij równomiernie dłonią lub małym wałkiem na całej powierzchni formy. Piecz pojedynczo po ok 10-12 minut w 170°C. Upieczone placki delikatnie wyjmuj z formy i zostaw do przestygnięcia.
Krok 2:
W czasie gdy ciasta się pieką przygotuj krem budyniowy. 300 ml mleka wlej do garnka i zagotuj na małym ogniu. W pozostałych 200 ml wymieszaj suchy budyń z cukrem i mąkę ziemniaczaną. Gotową mieszankę wlej do gotującego się mleka i mieszaj aż masa zgęstnieje. Odstaw do wystygnięcia.
Krok 3:
Gdy warstwy ciasta przestygną na spód formy do pieczenia połóż pierwszy blat ciasta i posmaruj go 1 warstwą kremu. Następnie na krem połóż kolejną drugą warstwę ciasta. Na ciasto wyłóż całą puszkę kajmaku i dokładnie równo rozprowadź na cieście. Następnie na kajmak połóż trzecią ostatnią warstwę ciasta i przygotuj polewę orzechową.
Krok 4:
W garnku umieść pokruszone orzechy miód i masło. Podgrzewaj do rozpuszczenia się masła i miodu. Tak przygotowane orzechy wyłóż równomiernie na górę ciasta.
Komentarze
Prześlij komentarz