Snikers to nie tylko batonik

 Snikers 300 g

•600 g mąki pszennej (3,5 szklanki mąki)

•100 g cukru (pół szklanki) np. trzcinowego

•2 jajka

•2 żółtka

•200 g masła

•2 łyżki mleka

•3 łyżki miodu np. wielokwiatowy lub lipowy

•2 łyżeczki sody oczyszczonej

•1 łyżeczka esencji waniliowej 

Warstwa 1

•1  budyń np. waniliowy lub śmietankowy

•1 łyżka mąki ziemniaczanej

•0,5 l mleka

Warstwa 2

•1 mała puszka (około 200g) masy kajmakowej

Polewa orzechowa:

•200 g posiekanych ulubionych orzechów np. włoskich, ziemnych, laskowych

•100 g masła

•4 łyżki miodu

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Wszystkie składniki ciasta umieść w misce. Wyrób ręcznie lub za pomocą miksera planetarnego na jednolitą masę. Podziel na trzy równe części każdy po około 400 g każda. Następnie włóż do lodówki na około jedną godzinę. Po tym czasie przełóż każdą cześć ciasta do formy o wymiarach 25 x 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy placek rozciągnij równomiernie dłonią lub małym wałkiem na całej powierzchni formy. Piecz pojedynczo po ok 10-12 minut w 170°C. Upieczone placki delikatnie wyjmuj z formy i zostaw do przestygnięcia. 

Krok 2:

W czasie gdy ciasta się pieką przygotuj krem budyniowy. 300 ml mleka wlej do garnka i zagotuj na małym ogniu. W pozostałych 200 ml wymieszaj suchy budyń z cukrem i mąkę ziemniaczaną. Gotową mieszankę wlej do gotującego się mleka i mieszaj aż masa zgęstnieje. Odstaw do wystygnięcia.

Krok 3:

Gdy warstwy ciasta przestygną na spód formy do pieczenia połóż pierwszy blat ciasta i posmaruj go 1 warstwą kremu. Następnie na krem połóż kolejną drugą warstwę ciasta. Na ciasto wyłóż całą puszkę kajmaku i dokładnie równo rozprowadź na cieście. Następnie na kajmak połóż trzecią ostatnią warstwę ciasta i przygotuj polewę orzechową. 

Krok 4:

W garnku umieść pokruszone orzechy miód i masło. Podgrzewaj do rozpuszczenia się masła i miodu. Tak przygotowane orzechy wyłóż równomiernie na górę ciasta.


Komentarze