Precle super przepis

Chciałam państwu przedstawić super przepis na precle tym razem drożdżowe bardzo dobre zapraszam.

Składniki

 1. 620 g mąki pszennej

2. 380 ml letniej wody

3. 55 g masła (stopionego)

4. 7 g suchych drożdży lub 14 g świeżych

5. 10 g soli

6. 12 g cukru

Dodatkowo

4 łyżki sody oczyszczonej

odrobina oleju do posmarowania miski

Do posypanie precli

ulubione nasionka sezam, mak, kminek, czarnuszka, sól

1 żółtko + 2 łyżki mleka

Wykonanie

Do miski miksera wlać wodę, wsypać drożdże i cukier, wymieszać i odstawić na 10 minut.

Następnie dodać mąkę, masło, sól, ciasto wyrobić za pomocą końcówki hak, ciasto powinno być gładkie i elastyczne.

Dużą miskę wysmarować dokładnie olejem, przełożyć do niej wyrobione ciasto, przykryć folią spożywczą i odstawić na około 1 godzinę do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat lekko posypać mąką, ręcznie przerobić ciasto.

Podzielić na 10 równych kawałków, z każdego kawałka utoczyć wałek o długości około 50 cm, końce wałka skręcić razem, a następnie zawinąć je do środka, delikatnie przylepić do dolnej części precla.

Uformowane precle układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut.

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 st C.

W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem sody oczyszczonej. Kiedy precle wyrosną delikatnie włożyć do gotującej się wody, gotować około 30 sekund z każdej strony.

Wyjąć łyżką cedzakową, a następnie ułożyć na blaszce do pieczenia, roztrzepanym jajkiem posmarować każdy precel, posypać ulubionymi dodatkami.

Blachę z preclami wstawić do piekarnika, piec około 20 minut na złoty kolor.

Wystudzić na kratce.

Komentarze