Precle
super przepis
Chciałam państwu przedstawić super przepis na precle tym
razem drożdżowe bardzo dobre zapraszam.
Składniki
1. 620 g mąki
pszennej
2. 380 ml letniej wody
3. 55 g masła (stopionego)
4. 7 g suchych drożdży lub 14 g świeżych
5. 10 g soli
6. 12 g cukru
Dodatkowo
4 łyżki sody oczyszczonej
odrobina oleju do posmarowania miski
Do posypanie precli
ulubione nasionka sezam, mak, kminek, czarnuszka, sól
1 żółtko + 2 łyżki mleka
Wykonanie
Do miski miksera wlać wodę, wsypać drożdże i cukier,
wymieszać i odstawić na 10 minut.
Następnie dodać mąkę, masło, sól, ciasto wyrobić za pomocą
końcówki hak, ciasto powinno być gładkie i elastyczne.
Dużą miskę wysmarować dokładnie olejem, przełożyć do niej
wyrobione ciasto, przykryć folią spożywczą i odstawić na około 1 godzinę do
wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat lekko posypać mąką,
ręcznie przerobić ciasto.
Podzielić na 10 równych kawałków, z każdego kawałka utoczyć
wałek o długości około 50 cm, końce wałka skręcić razem, a następnie zawinąć je
do środka, delikatnie przylepić do dolnej części precla.
Uformowane precle układać na blaszce wyłożonej papierem do
pieczenia, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30
minut.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 st C.
W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem sody oczyszczonej.
Kiedy precle wyrosną delikatnie włożyć do gotującej się wody, gotować około 30
sekund z każdej strony.
Wyjąć łyżką cedzakową, a następnie ułożyć na blaszce do pieczenia,
roztrzepanym jajkiem posmarować każdy precel, posypać ulubionymi dodatkami.
Blachę z preclami wstawić do piekarnika, piec około 20 minut
na złoty kolor.
Wystudzić na kratce.
Komentarze
Prześlij komentarz