Precle rodem z Krakowa

 Precel

35 DAG MAKI PSZENNEJ CHLEBOWEJ

1,5 ŁYŻECZKI SOLI

2 ŁYŻKI SUSZONYCH DROŻDŻY

SZKLANKA CIEPŁEJ WODY

4 DAG SODY OCZYSZCZONEJ

JAJKO

DO WYBORU: SÓL GRUBOZIARNISTA, MAK, SEZAM – BĘDĄ POTRZEBNE DO POSYPANIA PRECLI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

1.  Mąkę, drożdże oraz sól wymieszaj w dużej misce. Następnie dolewaj powoli ciepłej wody, zagniatając ciasto. Ciasto na precle powinno być elastyczne i nie przyklejać się do rąk.

2 Gotowe, wyrobione ciasto pozostaw w misce, przykryj np. ściereczką kuchenną i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny.

3 Wyjmij ciasto z miski i trochę pougniataj, a następnie uformuj je w rulon i pokrój na ok. osiem równych części. Z każdej części uformuj cieńsze ruloniki długości ok. 40 cm i zwiń na kształt precla. Precle połóż na papierze do pieczenia.
4 Następnie zagotuj wodę w dużym garnku, dorzucając do niej sodę oczyszczoną. Wrzuć do wrzącej wody jednego precla i gotuj ok. 30 sekund, po czym obróć go w garnku i gotuj jeszcze kolejne 30 sek. Precla połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, lekko osuszając go ręcznikiem papierowym. Zrób tak z każdym preclem.
5 Wszystkie precle posmaruj z wierzchu roztrzepanym jajkiem i posyp solą gruboziarnistą, sezamem lub makiem – wedle gustu. Precle włóż do piekarnika rozgrzanego do temp. 230°C na ok. 15 minut.

Komentarze