Drożdżówka z jagodami
2 1/4 szklanki mąki
1/2 szklanki letniego mleka
3 czubate łyżki cukru
1 jajko
1 żółtko
szczypta soli
60 g masła roztopionego
12 g świeżych drożdży
składniki na kruszonkę:
60 g masła roztopionego
5 łyżek cukru
1/2 szklanki mąki
dodatkowo:
ok. 400 g jagód
3 łyżki cukru
2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
1 białko
5 czubatych łyżek cukru pudru na lukier
Sposób przygotowania:
1. Przygotowuję zaczyn z drożdży, 3 łyżek mleka i 1 łyżeczki cukru. odstawiam w ciepłe miejsce, aż drożdże "ruszą".
Mąkę, cukier, sól, mleko, jajka i wyrośnięte drożdże umieszczam w misce i wyrabiamy ręką, pod koniec dodając roztopione masło. Wyrabiamy ciasto tak długo, aż będzie gładkie i elastyczne. Zostawiam je w misce, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - musi podwoić swoją objętość, co zwykle trwa od 1 do 2 godzin.
Po tym czasie ciasto ponownie krótko zagniatamy i rozkładam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (moja ma wymiary 25x33 cm). Przykrywam ściereczką i pozostawiamy w cieple na 30 minut.
W tym czasie przygotowuję nadzienie (jagody myję i mieszam z cukrem i mąką ziemniaczaną) oraz kruszonkę (do roztopionego i ostudzonego masła dodaję cukier i mąkę, wyrabiamy "między palcami").
Gdy ciasto ponownie wyrośnie wykładamy na nie owoce i posypuję kruszonką. Piekę około 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Po wyjęciu z piekarnika dekoruję lukrem - jedno białko ucieramy łyżką z cukrem pudrem dodawanym stopniowo aż do uzyskania pożądanej gęstości (ilość pudru w zależności od wielkości jajka).
Komentarze
Prześlij komentarz