Popularna jagodzianka czyli drożdżówka z jagodami

 Drożdżówka z jagodami

2 1/4 szklanki mąki 

1/2 szklanki letniego mleka 

3 czubate łyżki cukru 

1 jajko 

1 żółtko 

szczypta soli 

60 g masła roztopionego 

12 g świeżych drożdży 


składniki na kruszonkę: 

60 g masła roztopionego

5 łyżek cukru

1/2 szklanki mąki


dodatkowo:

ok. 400 g jagód

3 łyżki cukru

2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej


1 białko

5 czubatych łyżek cukru pudru na lukier

Sposób przygotowania:

1. Przygotowuję zaczyn z drożdży, 3 łyżek mleka i 1 łyżeczki cukru. odstawiam w ciepłe miejsce, aż drożdże "ruszą". 

Mąkę, cukier, sól, mleko, jajka i wyrośnięte drożdże umieszczam w misce i wyrabiamy ręką, pod koniec dodając roztopione masło. Wyrabiamy ciasto tak długo, aż będzie gładkie i elastyczne. Zostawiam je w misce, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - musi podwoić swoją objętość, co zwykle trwa od 1 do 2 godzin.

Po tym czasie ciasto ponownie krótko zagniatamy i rozkładam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (moja ma wymiary 25x33 cm). Przykrywam ściereczką i pozostawiamy w cieple na 30 minut.

W tym czasie przygotowuję nadzienie (jagody myję i mieszam z cukrem i mąką ziemniaczaną) oraz kruszonkę (do roztopionego i ostudzonego masła dodaję cukier i mąkę, wyrabiamy "między palcami").

Gdy ciasto ponownie wyrośnie wykładamy na nie owoce i posypuję kruszonką. Piekę około 40 minut w temperaturze 180 stopni.

Po wyjęciu z piekarnika dekoruję lukrem - jedno białko ucieramy łyżką z cukrem pudrem dodawanym stopniowo aż do uzyskania pożądanej gęstości (ilość pudru w zależności od wielkości jajka).


Komentarze