Bułka szkolna
▪ 4 szklanki mąki pszennej
▪ 1 szklanka letniego mleka
▪ 1 łyżka cukru
▪ 25 g drożdży
▪ 100 g rozpuszczonego masła
▪ 2 roztrzepane jajka
▪ 1/2 łyżeczki soli
farsz:
▪ 3 pojedyncze piersi z kurczaka
▪ 2 cebule
▪ papryka słodka
▪ sól i pieprz mielony
▪ olej
▪ ketchup lub inny ulubiony sos (u mnie adżika)
dodatkowo:
▪ 1 jajko
▪ 2 łyżki mleka
Przygotowanie:
Do pokruszonych drożdży wlewamy letnie mleko, dodajemy cukier i mieszamy do rozpuszczenia. Następnie wsypujemy 3 łyżki mąki i ponownie mieszamy. Zaczyn odstawiamy do wyrośnięcia na około 20 minut. Po tym czasie do wyrośniętego zaczynu dodajemy rozmącone jajka, wsypujemy sól i mąkę. Mieszamy. Na koniec wlewamy rozpuszczone, przestygnięte masło i zagniatamy jednolite, gładkie ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę.
W międzyczasie na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Solimy i pieprzymy do smaku. Następnie dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka, doprawiamy papryką słodką i dalej smażymy. Gotowy farsz odstawiamy do przestygnięcia. Wyrośnięte ciasto wykładamy na oprószoną mąką deskę. Delikatnie formujemy wałek i dzielimy go na 13 porcji. Formujemy kuleczki i odstawiamy na kilka minut do napuszenia. Następnie formujemy placuszki. Każdy placek smarujemy wybranym sosem lub ketchupem i nakładamy wcześniej przygotowany farsz.
Bułeczki zlepiamy naciągając delikatnie ciasto. Układamy w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zawinięciem do spodu. Jajko roztrzepujemy z mlekiem i smarujemy bułeczki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieczemy przez około 25 min.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz