Drożdżówka z jagodami

 

Witam proponuję przepis na drożdżówkę z jagodami przepis mojej mamy pyszna sprawa.

Zawsze robię drożdżówkę z jagodami kiedy jest sezon na jagody, albo kiedy w zimę chcę poczuć smak lata to jagody wyciągam z zamrażarki bo zawsze mam owoce właśnie na zimę zapraszam .

Składniki

Ciasto

    1. 350 gram jagód

    2. 3 szklanki mąki tortowej

    3 .25 gram drożdży

    4. 0,5 szklanki cukru

    5. 2 jajka

    6. 1 szklanka mleka

    7. 100 gramów masło

 

kruszonka

1.       6 łyżek i mąki pszennej

2.       3 łyżki cukru

3.       3 łyżki masła

 

Sposób wykonania

Przygotowujemy zaczyn

Drożdże zasypujemy łyżką cukru, zalewamy ciepłym mlekiem i mieszamy, tak przygotowany zaczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut.

Przygotowanie ciasta

Rozpuszczamy masło i zostawiamy do wystygnięcia, do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, jaja oraz wyrośnięty zaczyn.

Wyrabiamy ciasto, następnie wlewamy rozpuszczone masło i jeszcze raz całość wyrabiamy.

Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia powinno podwoić swoją objętość.

Przygotowanie kruszonki

Masło z mąką i cukrem rozcieramy w rękach tworząc grudki.

Wyrośnięte ciasto przekładamy do formy.

Na wierzchu układamy jagody i ponownie zostawiamy do wyrośnięcia.

Po wyrośnięciu posypujemy ciasto kruszonką i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 40 minut w temperaturze 180 stopni.

Komentarze