Drożdżówka z jagodami
Witam proponuję przepis na drożdżówkę z jagodami przepis
mojej mamy pyszna sprawa.
Zawsze robię drożdżówkę z jagodami kiedy jest sezon na
jagody, albo kiedy w zimę chcę poczuć smak lata to jagody wyciągam z zamrażarki
bo zawsze mam owoce właśnie na zimę zapraszam .
Składniki
Ciasto
1. 350 gram jagód
2. 3 szklanki mąki
tortowej
3 .25 gram drożdży
4. 0,5 szklanki cukru
5. 2 jajka
6. 1 szklanka mleka
7. 100 gramów masło
kruszonka
1.
6 łyżek i mąki pszennej
2.
3 łyżki cukru
3.
3 łyżki masła
Sposób wykonania
Przygotowujemy zaczyn
Drożdże zasypujemy łyżką cukru, zalewamy ciepłym mlekiem i
mieszamy, tak przygotowany zaczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe
miejsce na około 30 minut.
Przygotowanie ciasta
Rozpuszczamy masło i zostawiamy do wystygnięcia, do dużej
miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, jaja oraz wyrośnięty zaczyn.
Wyrabiamy ciasto, następnie wlewamy rozpuszczone masło i
jeszcze raz całość wyrabiamy.
Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia powinno
podwoić swoją objętość.
Przygotowanie kruszonki
Masło z mąką i cukrem rozcieramy w rękach tworząc grudki.
Wyrośnięte ciasto przekładamy do formy.
Na wierzchu układamy jagody i ponownie zostawiamy do
wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu posypujemy ciasto kruszonką i wstawiamy do
piekarnika. Pieczemy 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Komentarze
Prześlij komentarz