Chili z czekoladą i nutą maliny, szał podniebienia

 Przekąska pikantna

1 tabliczka czekolady gorzkiej Wedel

1 tabliczka czekolady białej Wedel

1,5 łyżki mąki pszennej+1 łyżeczka do oprószenia kokilek

55 g masła 1 łyżka do posmarowania kokilek

2 jajka

ser pleśniowy typu camembert

sól

chilli mielone

maliny do dekoracji

PRZYGOTOWANIE:

1 Czekoladę łamię na drobne kawałeczki, wkładam do szklanej miski i dodaję masło. Miskę stawiam na garnku z gotującą wodą, /w taki sposób by woda nie dotykała do miski/, zostawiam na 2 minuty do rozpuszczenia, dodaję łyżeczkę chilli i mieszam dokładnie. Zdejmuję miskę z garnka i pozostawiam do ostygnięcia.

2 Ceramiczne kokilki /takie do zapiekania/ smaruję masłem, a następnie oprószam mąką, nadmiar wysypuję.

3 Do miski wbijam 2 jajka, dodaję 1.5 łyżki mąki, szczyptę soli i mieszam delikatnie rózgą kuchenną do całkowitego połączenia.

4 Do miski z jajkami dodaję rozpuszczoną czekoladę /zostawiam odrobinę do dekoracji/ z masłem i delikatnie mieszam do połączenia. Ser pleśniowy kroję w nieduże trójkąciki.

5 Przygotowaną masę czekoladową rozlewam równomiernie do kokilek. W środek każdej wkładam trójkąciki sera pleśniowego i zanurzam je, aby całkiem schowały się w masie czekoladowej.

6 Kokilki wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piekę 11-12 minut. Podczas pieczenia na pewno trochę urosną i "czapeczki" wyjdą ponad rant kokilki. W tym czasie na tarce ścieram białą czekoladę Wedel na wiórki. Wyjmuję kokilki z piekarnika, ciasteczko wyjmuję na talerzyk i dekoruję malinami, posypuję wiórkami białej czekolady i polewam pozostałą rozpuszczoną ciemną czekoladą. Po przekrojeniu z ciastka wypływa rozkoszna czekoladowo-serowa lawa. Smacznego :)


Komentarze