Bułka szkolna przepis

 

Witam wszystkich chciałam się podzielić super pomysłem na przepis bułki szkolne.

Tak mi się właśnie przypomniało, że kiedy chodziłam do szkoły to mama lub babcia nam te bułki szkolne robiła przeważnie z niedzieli na poniedziałek zapraszam.

Składniki

1 małe jajko

200 ml zimnego mleka

8 g świeżych drożdży lub suchych

2 łyżeczki cukru

50 g zimnego pokrojonego w kostkę masła lub margaryny

340 g białej mąki 3/4 pszennej i na przykład 1/4 pełnoziarnistej

7 g soli

do posypania co kto lubi można nie dawać niczego

Wykonanie

Mąkę, sól, masło utrzeć.

Ręką w małej miseczce rozkruszyć drożdże, wsypać do nich cukier i 4 łyżki zimnego mleka, dokładnie wymieszać i wlać do mąki.

Powoli wlewać pozostałe mleko, a na końcu lekko rozbełtane jajko i wyrobić rękoma.

Jeśli jest zbyt luźne, dosypać trochę mąki.

Odstawić na około 1,5 godziny  przykryte ściereczką aż podwoi swoją objętość.

Piekarnik nagrzać do temp 230 stopni C, z ciasta formować małe bułki szkolne, układać je na dużej, wysmarowanej oliwą blaszce, zostawiając 5 cm.

Bułki szkolne posmarować mlekiem lub jajkiem, posypać czym się lubi i wstawić do piekarnika na 5 min, po tym czasie zmniejszyć temp. do 200 stopni C i piec kolejne 5-10 min.

Suszyć na kratce i poczekać aż ostygną smacznego.

Komentarze