Bułka szkolna
przepis
Witam wszystkich chciałam się podzielić super pomysłem na
przepis bułki szkolne.
Tak mi się właśnie przypomniało, że kiedy chodziłam do
szkoły to mama lub babcia nam te bułki szkolne robiła przeważnie z niedzieli na
poniedziałek zapraszam.
Składniki
1 małe jajko
200 ml zimnego mleka
8 g świeżych drożdży lub suchych
2 łyżeczki cukru
50 g zimnego pokrojonego w kostkę masła lub margaryny
340 g białej mąki 3/4 pszennej i na przykład 1/4
pełnoziarnistej
7 g soli
do posypania co kto lubi można nie dawać niczego
Wykonanie
Mąkę, sól, masło utrzeć.
Ręką w małej miseczce rozkruszyć drożdże, wsypać do nich
cukier i 4 łyżki zimnego mleka, dokładnie wymieszać i wlać do mąki.
Powoli wlewać pozostałe mleko, a na końcu lekko rozbełtane
jajko i wyrobić rękoma.
Jeśli jest zbyt luźne, dosypać trochę mąki.
Odstawić na około 1,5 godziny przykryte ściereczką aż podwoi swoją objętość.
Piekarnik nagrzać do temp 230 stopni C, z ciasta formować
małe bułki szkolne, układać je na dużej, wysmarowanej oliwą blaszce,
zostawiając 5 cm.
Bułki szkolne posmarować mlekiem lub jajkiem, posypać czym
się lubi i wstawić do piekarnika na 5 min, po tym czasie zmniejszyć temp. do
200 stopni C i piec kolejne 5-10 min.
Suszyć na kratce i poczekać aż ostygną smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz