Blok najlepsze wspomnienie z dzieciństwa
Witam wszystkich czytających ten przepis.
Znalazłam właśnie zeszyt mojej mamy, a w nim przepis na
blok.
Pamiętam jak mama ten blok robiła to bardzo się cieszyłam
zapraszam na przepis.
Składniki
Blok
3/4 szklanki cukru
250 g masła 1 i 1/4 kostki
1/2 szklanki mleka
3 lekko czubate łyżki kakao
400 g pełnego mleka w proszku nie granulowane
180 g herbatników typu Petit Beure
garść rodzynek
2 garście orzechów włoskich
można dać też orzechy laskowe, żurawinę suszoną, kandyzowaną
skórkę cytrynową lub pomarańczową
Wykonanie
Masło roztopić w garnuszku, dodać cukier, płynne mleko oraz
kakao, wymieszać.
Całość podgrzewać na bardzo małej mocy palnika, do czasu aż
składniki się połączą, a cukier całkowicie rozpuści nie doprowadzić masy do
zagotowania.
Ściągnąć garnek z palnika i odstawić na 2-3 minuty do
lekkiego przestudzenia masa powinna zostać jeszcze lekko ciepła.
Dodawać stopniowo mleko w proszku, miksując cały czas na
średnich obrotach miksera, mieszać do czasu otrzymania jednolitej masy.
Herbatniki połamać na mniejsze kawałki.
Orzechy włoskie posiekać na mniejsze kawałki.
Kolejno do mlecznej masy dodać pokruszone ciastka, orzechy i
rodzynki.
Całość dokładnie wymieszać łyżką.
Następnie blaszkę o wymiarach 10×30 cm wyłożyć folią
spożywczą, a następnie do blaszki wylać masę na blok i dokładnie wyrównać
łyżką.
Wstawić do lodówki do stężenia na parę godzin.
Gotowy blok kroić na nieduże kawałki w kosteczkę lub w
paseczki smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz