Blok najlepsze wspomnienie z dzieciństwa

 

Witam wszystkich czytających ten przepis.

Znalazłam właśnie zeszyt mojej mamy, a w nim przepis na blok.

Pamiętam jak mama ten blok robiła to bardzo się cieszyłam zapraszam na przepis.

Składniki

Blok

3/4 szklanki cukru

250 g masła 1 i 1/4 kostki

1/2 szklanki mleka

3 lekko czubate łyżki kakao

400 g pełnego mleka w proszku nie granulowane

180 g herbatników typu Petit Beure

garść rodzynek

2 garście orzechów włoskich

można dać też orzechy laskowe, żurawinę suszoną, kandyzowaną skórkę cytrynową lub pomarańczową

Wykonanie

Masło roztopić w garnuszku, dodać cukier, płynne mleko oraz kakao, wymieszać.

Całość podgrzewać na bardzo małej mocy palnika, do czasu aż składniki się połączą, a cukier całkowicie rozpuści nie doprowadzić masy do zagotowania.

Ściągnąć garnek z palnika i odstawić na 2-3 minuty do lekkiego przestudzenia masa powinna zostać jeszcze lekko ciepła.

Dodawać stopniowo mleko w proszku, miksując cały czas na średnich obrotach miksera, mieszać do czasu otrzymania jednolitej masy.

Herbatniki połamać na mniejsze kawałki.

Orzechy włoskie posiekać na mniejsze kawałki.

Kolejno do mlecznej masy dodać pokruszone ciastka, orzechy i rodzynki.

Całość dokładnie wymieszać łyżką.

Następnie blaszkę o wymiarach 10×30 cm wyłożyć folią spożywczą, a następnie do blaszki wylać masę na blok i dokładnie wyrównać łyżką.

Wstawić do lodówki do stężenia na parę godzin.

Gotowy blok kroić na nieduże kawałki w kosteczkę lub w paseczki  smacznego.

Komentarze